Остри реакции от страна както на президента, служебното правителство и голяма част от партиите в парламента, които осъдиха решението на Нидерландия за блокиране на приема на страната ни с мотивите – корупция. Според държавния ни глава Румен Радев министър-председателят Марк Рюте дори казал, че границата ни може да се премине срещу 50 евро.

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€". Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!". Позицията си той написа снощи във Фейсбук.

Вицепрезидентът пък нарече решението "коледен подарък на всички популистки партии, които не искат да има силна Европа".

„С решението си те толерират двойните стандарти е Европа. Нещо, което не стои зад основата на създаването на ЕС. Да не говорим, като ценности, като солидарност, уважение, взаимопомощ. Нека това решение да не се обръща в аргумент за нови вътрешнополитически сблъсъци, защото интересът на България е над всичко“, отбеляза Илияна Йотова.

Остър тон прозвуча и от министъра на правосъдието в „Тази събота“ по bTV.

„Абсолютно споделям и се радвам, че имаме президент, който остро и навременно реагира на нещо такова, тъй като, доколкото сме запознати и видяхме какво е казал Рюте, а именно, че едва ли не за 50 евро може да се мине границата - само преди няколко седмици наши служители – българи, които пазят не само нас, но и тях - загинаха. Така че тези 50 евро Рюте да внимава и това няма да мине просто така“, каза Крум Зарков.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи припомни, че две последователни проверки под ръководството на Еврокомисията са докладвали, че отговаряме на изискванията на шенгенското законодателство.

"Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", заяви Иван Демерджиев.     

Реакции заваляха и от ръководствата на парламентарни сили. След среща с председателя на европейския парламент Роберта Мецола лидерът на ГЕРБ излезе с публикация в социалните мрежи.
 
„Подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство“, написа Бойко Борисов.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира, че вече е говорил с Нидерландския премиер.

„Ще работим за това скоро България да има управление, което да заслужава доверие от нашите партньори в ЕС“, каза Петков.

БСП пък призова за единна национална реакция.
 
„Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора, а ние не сме. Трябва да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния“, написа Корнелия Нинова.

От „Възраждане“ казаха за bTV, че европейските държави искат да влезем в Еврозоната, но не и в Шенген, защото „ни използват за източник на ресурси, но не ни уважават“. 

А лидерът на най-малката партия в Народното събрание „Български възход“, Стефан Янев, съобщи, че парламентарната група ще внесе предложение за решение в Народното събрание, с което да се задължи премиерът на България да гласува против всички инициативи на Нидерландия, като реципрочна мярка. 

Отзвук имаше и в Европа. България, Румъния и Хърватия трябва заедно да бъдат приети в Шенген. Това се казва в днешната декларация на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в който членува и партията на нидерландският премиер.

Специална резолюция е предложена и гласувана с "неотложна спешност", разказаха за bTV участници в днешния Съвет на Алианса. Във вота на срещата в Братислава никой не е гласувал против текста.

И точно това е интересно в случая, защото в Алианса членуват 2 партии от Нидерландия. Една от тях е Народната партия за свобода и демокрация на нидерландския премиер Марк Рюте.
 
В Атина по време на неформалната среща на лидерите от ЕНП, Бойко Борисов е разговарял с австрийския канцлер Карл Нехамер. Борисов е изразил надежда, че българските власти "ще могат да успокоят основателните притеснения на Австрия и някои други държави-членки", става ясно от негов пост във Фейсбук.

Няколко уточнения за решаващия вот идния четвъртък в Брюксел: Гласуват министрите на вътрешните работи на 27-те. Дневният ред беше обявен преди вчерашното „не“ за България от страна на Нидерландия. И в него все още решението за България и Румъния е в една точка, а за Хърватия – в друга. Около обед в четвъртък трябва да е ясно кой влиза и кой още ще чака за Шенген.