Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи. Не сме готови да платим такава цена. Това се посочва в позиция на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Европейския съюз. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата“, допълва той.

 „През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство“, се посочва още в позицията на министъра.

Нидерландия блокира България за Шенген, но подкрепя Румъния и Хърватия. Въпреки положителната оценка на Европейската комисия и Европейския парламент, Хага не вярва, че България покрива критериите за присъединяване към Шенгенското пространство.

„В момента в България има временно правителство. Има много подготвени закони, но те все още не са приети от парламента, следователно България не отговаря на всички условия“, обяви държавният секретар по сигурността Ерик ван дер Бьорг.