„Еднакво отдалечен съм от всички партии и имам добър диалог с всички“. Това каза проф. Николай Габровски, който е кандидатът за премиер на най-голямата политическа група в парламента – ГЕРБ-СДС.

Той взе днес от президента Румен Радев първият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Неврохирургът обяви, че вратите за разговори са отворени към всички партии в парламента и се надява на нов тон в тези разговори.

„Идеята е за цялостна промяна на политическия тон – да се премине от кресчендо и от видима за всички неефективна конфронтация към диалог, към търсене на общи допирни точки“, подчерта проф. Габровски.

Професорът обяви, че за състава на кабинета ще се разчита на професионалисти, известни със своята експертиза, отдалечени от политическите структури.

„Започваме разговорите от днес. Няма да губим никакво време. Надявам се и другите политически сили да си дадат сметка, че ако България влезе в едни нови предсрочни избори през март, а после и през юни, ще загубим изключително важни неща и време. Време, което България няма. Ще изгубим пари, които сме изкарали с огромни усилия. Ще загубим и авторитет, който е трупан през годините и е много ценен“, каза още кандидатът за премиер.