„Продължаваме промяната“ ще гласуват в пленарна зала „за“ изпращането на оръжие в Украйна, обявиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев на брифинг на партията в БТА.

„Позицията, която президентът Радев изрази, че, давайки оръжие, продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и е добре и нормално да победи в този конфликт“, подчерта Василев.

Той смята, че Украйна ще е крайният победител във войната: „Алтернативата е първо Украйна, а после цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителство няма да допусне“.

„Тези хибридки, които ни са продават от сутрин до вечер, че когато дадем военно-техническа помощ, се води като акт на война – абсолютно не е вярно. Иначе целият Европейски съюз вече да бъде в такъв акт, а той не е така. Искам да го наблегна, освен че има агресор, която е по-притеснително е, че имаме вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия като нещо нормално, като нещо очаквано и едва ли не като нещо, което трябва да приветстваме, докато не изчистим тази риторика, няма начин как ние наистина да сме независима страна“, подчерта Кирил Петков.

Премиерът беше категоричен, че всички договори на военната индустрия са с традиционни пазари на България, включително страни от НАТО и ЕС: „В момента всеки се опитва да се заиграва за тази тема, защото се опитва да се вкарва и клин в коалицията по тази тема. Но ние това, което днес заявихме и за заявяваме за първи път, че ПП, застава за военно-техническа помощ и ще се гласува в българския парламент (…) Всичко трябва да минава през българския парламент, както и за други важни национални теми“.

Василев отбеляза, че икономическите и политическите действия на Русия спрямо България имат своя аналог в действията на СССР спрямо Царство в България, когато София запазва дипломатически отношения с Москва след 22 юни 1941 г., не изпраща войски на Източния фронт, но все пак е обявена война срещу нашата страна, окупират я войски и се налага да плаща репарации.

„Отговорът тук не е на България. Отговорът тук трябва да бъде цяла Европа и това, което утре ще се случи с делегацията в Брюксел, ще бъде точно този общ отговор, така че никой да не си мисли, че България е сама. България е изцяло част от европейското семейство“, категоричен беше Асен Василев.

Кирил Петков подчерта, че в Киев ще се обсъждат още много теми извън изпращането на оръжие: „Всички забравяме в момента, че в украинското пристанище имаме кораб със 17 моряка. Както знаете, има огромно количество жито например в Одеса. Можем ли да помогнем на Украйна с този износ?“.