„Нашият план за действие ще ни позволи да намалим значително зависимостта си от руските изкопаеми горива още през тази година. Ние имаме споразумение със САЩ за увеличаване на вноса на втечнен природен газ още през 2022 г.“

Това каза на брифинг председателят на ЕК Урсула фон дер Лаейн.

Тя нарече спирането на руски газ за клиенти в Европа изнудване.

„Това е поредната провокация от страна на Кремъл, но тя не е изненада. Кремъл използва енергията, за да се опита да ни изнудва. Европейската комисия се подготвя за това в тясна координация и солидарност с държавите членки и нашите международни партньори. Нашият отговор ще бъде незабавен и координиран“, обяви тя.

Фон дер Лайен каза, че решението на "Газпром" ще има възможно най-малко последствия за европейските потребители. 

"Днес Кремъл не успява да посее разделение сред европейците - ерата на руските изкопаеми горива в Европа скоро ще приключи", каза председателят на ЕК.

"Държавите членки се срещнаха в рамките на Координационната група по въпросите на природния газ, като Полша и България, че вече получават газ от съседи. Това показва ефективността на нашите инвестиции, например в областта на междусистемните връзки и газовата инфраструктура, както и голямата солидарност, която съществува. Комисията ще засили усилията си в регионалните групи на държавите членки. Това ще помогне да се намалят евентуалните прекъсвания в доставките на газ. Ще продължим работата си за осигуряване на достатъчно доставки и съхранение на газ в средносрочен план", заяви още тя. 

Според нея "последното агресивно решение на Русия напомня, че трябва да работим с надеждни партньори и да укрепваме енергийната си независимост."