„Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително за алтернативни източници“, заяви премиерът Кирил Петков преди началото на правителственото заседание по повод спирането на доставките на синьо гориво от „Газпром“ към нашата страна.

„Спирането на газа от „Газпром“ е грубо нарушение на техния договор и шантаж за извършване на плащания в ръубли през трети лица, което не гарантира доставките по никакъв начин. Ние няма да се поддадем на подобен рекет. Преглеждаме всички договори с “Газпром”, включително и за транзит, защото едностранно действие на изнудване е неприемливо“, каза Петков.

Премиерът отново е говорил със своя гръцки колега Кириакос Мицотакис и обяви, че интерконекторът с южната ни съседка ще е готов през юни.

Петков е разговарял и с председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която го е уверила, че ще има единен европейски отговор срещу действията на "Газпром", защото това е "проблем на целия ЕС".

По думите на Петков "след милиардите за "Турски поток" и действията на ГЕРБ - нямаме 3 млрд. в хазната, имаме джип в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме диверсификация".