За никого няма да бъде изненада когато през 2050 г. светът осъмне с над 9 млрд. обитатели, а в Централна Европа всеки трети е на 65 г. и всеки седми на 80 г.

След по-малко от 30 г. техниката в ежедневието ще има все по-важна роля, a днешните преносими компютри няма да струват почти нищо. Предстои  да изживеем и абсолютен бум на техниката, предназначена за опазване както на околната среда, така и на човешкото здраве.

Преди 100 г. учените футуристи и писателите фантасти започнаха да провиждат бъдещето в 21. век.

Преди 10 г. в книгата си "Бъдеще 2050" германският автор Улрих Еберл заговори за ръчни часовници с микрочип, който отчита загуба на съзнание, за сензорни електромобили, за сгъваеми монитори вместо вестници.

Той прогнозира, че бумът на възобновяемите източници на енергия ще направи енергийните мрежи по-интелигентни, а колата и къщата ще водят диалог помежду си как да използват евтиното електричество от батериите на електромобила, вместо тока от енергийната мрежа.

Снимка: bTV

“Зеленото бъдеще е светло, но трябва да положим достатъчно усилия настоящето да не е тъмно”, заяви деканът на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Атанас Георгиев.

В края на септември общо 1400 "климатични стачки" се проведоха в 80 държави под надслов "Fridays for Future".  С призив към политиците  да водят по-амбициозна политика срещу климатичните промени.

Снимка: bTV

Това се случи в момент, когато в Германия – държавата пионер в декарбонизията - партията на Зелените спечели процент, който показва, че гражданите предпочитат собствения си просперитет пред преодоляване на проблемите с климата.

Преди шест години 195 държави подписаха Парижкото споразумение срещу глобалното затопляне. Преди година България заедно с останалите европейски държави изпрати своя интегриран национален план за енергетиката  и климата. Надеждата е общите цели на съюза да се претворят до 2030 г.

В Европа се заговори за ерата на Зелената сделка, а Старият континент се забърза към своето зелено бъдеще.

„Европейският съюз през тази позиция на глобалния политически пейзаж се опитва да вдъхнови и останалата част от света, да поеме по пътя на една осъзната декарбонизация, която трябва да засегне всички сектори на икономиката“, добави Георгиев.

Снимка: bTV

Според изп. директор на AES България Иван Цанков обществото има нужда да знае колко ще му струва енергийният преход и Зелената сделка, защото всеки иска да живее по-добре, но не на всяка цена.

„Идеята не е да преместим едни комини от Европа в Турция и в Китай, а да има плавен преход, а да се помисли върху икономиката“, добави Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите на политолога Иван Асен Иванов в момента живеем по начин, по който не можем да се издържаме за постоянно и се намираме на прага на промяна на този модел на съставянето и изграждането на един нов път на съществуване за цялото човечество.

 В условията на пандемията, предизвикана от COVID-19, бързо стана ясно, че отделни държави се затрудняват да намерят баланс между желанието да защитят националния си интерес и да гарантират енергийната сигурност на гражданите си, като същевременно работят за общия интерес на Европейския съюз.

Основният обект на Зелената сделка е намаляването и улавянето на въглеродния диоксид. През последните 200 г., концентрацията му в атмосферата се е повишила с повече от 33%. Най-точните и пълни данни датират от 1958 г., когато на връх Мауна Лоа на Хавайските острови започват постоянни инструментални измервания.

Въглеродният диоксид е на първа линия в производствените процеси, които изискват нагряване. Той има приложения във фармацевтиката, медицината, хранително-вкусовата промишленост. Но не бива да забравяме, че това химично съединение е необходим компонент за фотосинтезата - биохимичният процес, който играе важна роля в глобалната екология на Земята.

В световен мащаб въглищата все по-осезаемо се третират като голям замърсител и нежелан източник на енергия. Те обаче имат двояка роля -  едновременно поставят на риск околната среда и гарантират енергийната сигурност на държави като Полша и България.

„Не бързаме да си затворим това, което имаме, т.е. въглищните тецове у нас са гарант за няколко неща. Първо, да има електроенергия, когато такава е необходима. Второ, което е не по-малко важно е тези тецове и комплекс гарантират стабилността на електро енергийната система. Т.е. не само да има ток, но той да може да стигне и до всяко едно домакинство или индустрия, когато тя има нужда да го потребява“, добави Цанков.

В България въглищата са единственият местен ресурс, а около 40 на сто от населението е социално уязвимо.

„Виждаме, че в момента над 50 на сто от електроенергията се произвежда от въглища. За съжаление не можем да разчитаме, че колкото и фотоволтаците да се построят или вятърни паркове, защото един фотоволтаик произвежда 1300-1500 часа годишно електроенергия, и то в светлата част на деня, а в годината има 8760 часа, а ние имаме нужда от 24 производство на електроенергия“, обясни Стоименов.

Промишленият комплекс „Марица Изток“ се намира в югоизточната част на страната. Той е най-големият в Югоизточна Европа и работи с местни лигнитни въглища.

„Всяко решение, което ще доведе до запазването на комплекса в неговата цялост, както е сега като гарант на стабилността на електронергийната система на България, е единственото и най-добро решение както от икономическа и енергийна, така и от социална гледна точка“, заяви Цанков.

Един от вариантите за спасянето на трите топлоелектрически централи в България  е система за улавяне на въглеродния двуокис и съхраняването му под земята.

„Идеята е той да се улавя със специални съоръжения или да се депонира под земята или  да се използва в последващо производство за някакви химикали“, добави изп. директор на AES България.

Само преди четири дни двата големи синдиката в „Марица Изток“ излязоха на протест, защото не одобряват закриването на централите в срок до 2030 г. Според лидера на КНСБ в "Мини Марица-изток " Наско Митев консервирането на трите мини ще струва над три милиарда лева.

Снимка: bTV

„Това са едни огромни средства, които ще дойдат вероятно от Европа. Имаме стотици милиарди левове налети в комплекса – в инвестиции и иновации. Не трябва да залагаме съдбата на толкова много хора за едни 12 милиарда лева, които ще получим по Националния план за възстановяване и устойчивост“, заяви той.

На следващия ден правителството прие Националния план за възстановяване и устойчивост и създаде държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони" като предложи на Европейската комисия производството на електроенергия от изкопаеми въглища да бъде удължено с 10 г.

Ако анализатори са на мнение, че мениджърските и синдикалните интереси във въглищните региони у нас могат да се срещнат, то е защото едно работно място в отрасъла отваря допълнителни осем за съпътстващи дейности. Все още обаче остава без отговор въпросът как да произвеждаме евтин и без въглероден отпечатък ток, без да платим непосилна социална цена. 

„Ние сме много свързани и голяма част от икономическите субекти притежават и производства и в съседни държави и в останалите европейски държави. Няма да е никакъв проблем, ако тука сметката му за ток е 15 млн. , а в Германия му е 5 млн. защо да произвежда в България. Тази електроенергия по-добре да я завъртиме в нашата икономика, ние с вас да си закупим български стоки, за да имаме национална икономика", добави Стаменов.

Снимка: bTV

Между 2005 г. и 2017 г. делът на възобновяемите източници при производството на електроенергия в европейските страни е скочил двойно - от 15% на 31%. Основният фактор за този ръст е увеличението на вятърната и слънчевата фотоволтаична енергия, дотирана от различни програми на общността. Но в световен мащаб масово произвеждане на електричество от зависими от природата ресурси все още е немислимо, на фона на друг ресурс - петролът, наричан „черно злато“ заради цената му, която е в състояние да сваля и качва правителства на власт.

„Дори в най-смелия нисковъглероден сценарий от 2050 г. сегашното глобално потребление от 100 млн. барела на ден ще падне до 25 млн. барела на ден, т.е. петролът няма да бъде зачеркнат дори в този вариант, което означава, че трябва да има инвестиции за цялата инфраструктурна система, която стои зад неговите доставки“, обясни. доц. Георгиев.

Кръговата икономика - моделът на производство и потребление, който ограничава до минимум отпадъците е едно от условията на Зелената сделка.