През юни 2017 г. по едно и също време полицаи атакуват десетки имоти - в района на пазарджишкото село Семчиново и в испанската провинция Малага. Поводът е мащабно международно разследване на група за трафик на българки в Испания с цел сексуална експлоатация.

„Всичко започна, когато една от жените успява да избяга и сигнализира полицията", каза инспектор Давид Монсерат, Национална полиция, Испания

„Жертвата се оплака от едно много сериозно престъпление, извършено с нея - отвличане, придружено със сексуално насилие”, заяви Антонио Калдерон, ръководител на разследващия екип, Малага.

Снимка: bTV

Задържаните в България са 8, а в Испания - над 20. По време на разследването са установени повече от 40 жени - жертви на организацията. 4 години по-рано испанската полиция разбива друга подобна група на същото място и отново с българско участие.

„Жената говореше за двама или трима мъже. Разказа, че са й предложили оферта за работа в Испания – или в хотел, или в домакинство. Когато е дошла, е видяла, че това въобще не е така. Дадохме си сметка, че тези, които са карали това момиче да проституира, са същите мъже, които ние задържахме при предишната акция”, разказа инспектор Давид Монсерат, Национална полиция, Испания

„Конкретната група е много мащабна и е съставена от близки родствени връзки. Всички в групата се познават и са близки приятели. Може да се определи като шапка на самата група трима човека, които са излезли в Испания преди доста години.  На върха на йерархията са установени лицата Асен Маргинов, Димитър Маргинов, Пламен Темелков”, обясни служител в сектор "Трафик на хора", ГДБОП.

И тримата мъже, които са сред арестуваните, са от Семчиново. По време на акцията единият от тях - Пламен Темелков, е кмет на селото. Асен и Димитър Маргинови са братя.

Снимка: bTV

„Ролята на Пламен Темелков се изразяваше в това същият да дава съвети, да оказва помощ на братята Маргинови… Те са били запознати с всичко. От това кое момиче ще отиде в Испания, кое ще се върне, кое къде ще работи, всичко се съгласува с тях”, обясни още той.

Разследващият полицай от Малага Давид Колон се включва в проследяването на участниците в групата и в подслушването на телефоните им.

„Лидерите в групата са вградени в нея, към тях имаше огромен респект. Когато даваха някаква заповед, всички останали изпълняваха. Ако някой не беше съгласен с това, което те казваха, следваше насилие… Когато те по един или друг начин трябваше да дадат урок на някое от момичетата, което не изпълняваше правилата на организацията, те даваха указание на сводника за това как трябва да постъпи с нея, за да изпълни правилата”, каза Давид Колон - разследващ полицай, Малага.

Снимка: bTV

Според разследващите групата, макар и с променлив състав, е действала повече от 4 години в сърцето на популярния испански курорт Марбея. И по-конкретно - на яхтеното пристанище Пуерто Банус.

„Пуерто Банус е една икона в туризма. И не преувеличвам, защото сме пред едно от най-големите спортни пристанища на Европа и дори бих казал - в целия свят”, каза Хосе Виянуева –  разследващ журналист в „Marbella Confidencial”.

„Вероятно това е най-скъпата зона в Европа. В задната част на Пуерто Банус има една вътрешна улица, където много престъпници използват високия стандарт на туристите тук. Тя се казва „Улицата на Ада”. Дълга е 300-400 метра, на нея са разположени много барове. Там в определени часове се създава една особена атмосфера - има много пияни хора, има и трафик на дрога”, обясни Антонио Калдерон, ръководител на разследващия екип, Малага.

Снимка: bTV

В края на януари собственик на нощно заведение на въпросната улица беше разстрелян в колата си. Според испанското издание „Еl Espanol” българският криминален контингент заема централно място в разпределението на престъпността в Пуерто Банус. 

„Групата, която вече от много време е тук, абсолютно контролираше тази зона. Жена, която не е от групата, няма право нито да бъде там без тяхно разрешение, нито да проституира. Ако иска да прави нещо, задължително трябва да плати. Според мен успехът им се състои главно в начина, по който те привличат жените. Те са с ниско интелектуално ниво, с огромни финансови затруднения… Така че когато дойдат, да могат да бъдат експлоатирани, без да има риск, че ще се оплачат в полицията”, обясни Давид Колон - разследващ полицай, Малага.

Снимка: bTV

„Зад тези сгради са открити апартаменти, използвани от тези престъпни мрежи за трафик на хора… Масивна проституция, която е окупирала едно луксозно пространство”, разказа Хосе Виянуева –  разследващ журналист в „Marbella Confidencial”.

В очакване на съдебен процес голяма част от задържаните са пуснати под парични гаранции.

„Не знаем дали сега продължават. Не знаем дали са в зоната и все още оперират", заяви ръководителят на разследващия екип в Малага.

Екипът на bTV влиза под прикритие на „улицата на Ада”. Още при първите им стъпки там са посрещнати със секс оферта от две българки. Представят се за чужденци. Водят ги в апартамент над въпросната улица.

Тук може да се отпуснем, може да прекараме приятно време. 150. Безплатни питиета, секс, масаж… ол инклузив! Кокаин също, ако искате. Ние имаме!… Аз съм наполовина от Малага и наполовина от България…”

Снимка: bTV

„Тук има два типа жертви – от една страна, жените, които са принудени да проституират, и от друга - клиентите, които са били ограбвани. Босовете на тази организация са давали хапчета на момичетата и са ги принуждавали да упояват клиентите, за да могат по-лесно да осъществят кражбите. Карали са ги да крадат часовници и кредитни карти”, обясни инспектор Давид Монсерат, Национална полиция, Испания.

Снимка: bTV

„Организаторите са принуждавали момичетата да наблюдават клиентите, когато теглят пари от картите и след упойване от клиента, момичето е слизало до банкомата, откъдето е теглело значителни суми, които са предавани на организаторите. Бяхме установили, че едно от момичетата беше откраднало часовник около 30 000 евро, но поради високата цена не можаха да намерят пазар”, каза  служител в сектор "Трафик на хора", ГДБОП.

Снимка: bTV

През 2014 г. спортен водещ от Би Би Си радио беше открит бит и ограбен след упояване с лекарства, сложени в питието му именно на улицата на Ада.

2 години след този случай отново на същата улица бяха арестувани няколко жени за кражби след упояване на техни клиенти. Включително и за източване на карти.

Снимка: bTV

„Ние може да ви дадем питиета. Извинявайте, момчета. Няма проблем. Ако искате уиски, джин с тоник. Ако искате бира, шампанско, вино. Каквото искате. Няма проблем”

Настояваме първо да излезем на разходка по улицата. Водят ни в бар, в който се чува българска реч.

Ние имаме нужда от пари, затова работим тук. Секс и пари. Харесвам си работата - да правя секс и да печеля пари. Нормално е, честно!”

Снимка: bTV

Докато си говорим, ни сервира също българка от района на Семчиново. Според разследващите - бивша жена на Асен Маргинов.

„Част от хората се занимаваха с транспортирането на момичетата от единия град до мястото на работата и връщането им. Другите се занимаваха със самата охрана на момичетата на местата, където работят, да нямат проблеми с клиентите си. Имаше и хора, които осигуряваха квартирите, където момичетата да бъдат сексуално експлоатирани. Други осигуряваха домовете, където живееха момичетата”, каза : служител в сектор "Трафик на хора", ГДБОП.

Квартирите на голяма част от жените се намират в друг град в района - Торемолинос. Именно там засичаме Асен Маргинов и още една жена, която според полицията е сред жертвите на групата.

Още сте тук в района на Марбея, занимавате ли се с проституция всъщност? Защо бягате, че и качулка слагате? Работите ли заедно с кмета на Семчиново, както ви обвиниха?

Вие ще кажете ли нещо?

Ще кажа да го ***! Ще ти счупя камерата, аз ти казвам. В Испания не съм само аз от България.

А с кого си още тука?

С мъжа ми!

Снимка: bTV

„Много често трафикантите сключват брак с жертвите, с потърпевшите, и това съвсем затвърждава тези взаимоотношения”, обясни Добряна Петкова – старши експерт, Национална комисия за борба с трафика на хора.

„От самото начало видяхме техните начини на завладяване на жените. В някои случаи ставаше по метода “Лавър бой”, който се състои в това да се представят за техни интимни приятели. Забелязахме как при положение, че една жена тук е ескплоатирана, нейният сводник продължава да се опитва да привлече други момичета в България. Как малко по малко ги омайват. В момента, в който те нямат жени, са задължени да се върнат и да доведат нови момичета. По този начин до края на разследването видяхме идването на 52 жени”, разказа Давид Колон - разследващ полицай, Малага

Снимка: bTV

Виждате с очите си, никой не е насила, с мъжа ми си пазаруваме, по кафетата обикаляме. Според теб това насила ли е? Документът ми е в мен. Ако съм насила, няма да имам документ. Ще си стоя вътре и ще ходя да се е**. Ама аз не съм проститутка, това е.

А с какво се занимавате?

Добре, длъжна ли съм да ти казвам? Ще ти счупя камерата, аз ти казвам

Асен така и не пожела да отговори на въпросите ни:

Да знаеш, ще си имаш проблеми, аз ти казвам. Обещавам ти!

Ама и като снимаш, какво, да виждаш тука някой да е насила. Никой. И ти, и българската и полицията в Испания, ходете се е****! – е категорична Запринка.

Часове по-късно „улицата на Ада” оживява. Галя отново е пред бара с българи.

Ти, снощи взе моя телефон и не ми се обади, защо ме излъга? Сабрина, ела тук, ето това е момчето! Тя ми е приятелка, най-добрата приятелка.

„Сабрина” всъщност е момичето, което засякохме с Асен и което отрече да проституира. И тя се включва в офертата за секс услуги:

Ела да пием тримата в Gossip bar, после ще отидем в моето място. Остани, забавлявай се…

Разкриваме им, че сме журналисти, което предизвиква паника.

Снимка: bTV

Операцията по разбиването на групата се води под името „Европа”. Координирана е в Хага в специализираната структура на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст. 

Жертвите са истински и са там. Начинът, по който групата ги контролираше, им влияеше да осъзнаят, че са жертви. Те са включени в организацията. Опитват да се представят добре вътре в нея, да се сдобият с по-добър статус. Но, разбира се, те са жертви”, обясни Франциско Хименес-Виярехо - представител на Испания в Евроджъст.

Статистиките в Испания поставят сексуалната експлоатация на второ място  - след наркотрафика, като нелегален бизнес, генериращ огромни приходи.

„В Испания имаме правна дупка. Тук не е легално, не се позволява проституция на публично място… Но реално погледнато нямаме законодателство, което да регулира проституцията. Представете си колко се печели от проституция в апартаменти, които не са регистрирани като клубове и също така от улицата. Това е огромен бизнес на тези престъпни мрежи, който е за сметка на момичетата. Проблемът е, че когато полицията се опитва да се намеси, особено, когато иска да стигне до тези жени, да разнищи тези мрежи, които стоят на заден план, те не съдействат, не са в състояние да разберат ситуацията, в която живеят”, каза Белен Доблас – Испански червен кръст.

Снимка: bTV

За трета поредна вечер се връщаме на „улицата на Ада”. Окупирана е отново от същите момичета. Виждаме и мъж, който на метри от българския бар изважда пакетчета със съдържание, наподобяващо дрога.

„Освен проституцията, на „улицата на Ада” има и още нещо опасно. Както ние го наричаме - трапичео, продажба на дрога в малки количества”, разказа Хосе Виянуева –  разследващ журналист в „Marbella Confidencial”.

Мъжът се нахвърля върху мен в опит да отнеме телефона ми, подозирайки, че може да съм го заснел.

Снимка: bTV

Не се притеснявай!

Притеснявам се. Защо правиш това видео с мен?

Това е моят телефон.

Не ми пука, искам да видя. Нека да видя, нека да видя!

За секунди около мен се събира множество, тук са и българките.

Какво право имаш ти тука да идваш да снимаш, да ни притесняваш? Лично ти ме притесняваш!

Искам да знам на теб какъв ти е проблемът, с кой ти е проблемът?

Ти си хитър! Няма да ходиш никъде, ще изтриеш всичко, обещавам ти!

Искам да знам на теб какъв ти е проблемът, с кой ти е проблемът?

Чакай, да звъня на полицията!

Пристигат охранители на пристанището, а не след дълго и местни полицаи.

Снимка: bTV

Напускаме това място нежелани. От хора, които искат да останат скрити. В комфорта на улицата, която като че ли завинаги са превърнали в своя собственост.

Утре в bTV Репортерите гледайте:

Къде отиват парите, спечелени в Испания? И как ни посрещнаха в Семчиново – място, известно като селото на проститутките и сводниците.

Двете части на филма „Улица „Ад” са реализирани от екип на bTV в лицето на: Росен Цветков – автор, Петър Джанаваров, Добромир Иванов и Евгени Генов – оператори, Калояна Климентова – монтаж, Витали Варадинов – графичен дизайн, и Гена Трайкова - продуцент. Те са част от кампанията „Европейски съюз - по-защитени заедно“.