С талант се раждаш. С труд надграждаш. А с постоянство трупаш успехи. Те го знаят и го прилагат. Представяме Ви едни от най-успешните деца на България. 

Снимка: btvnovinite.bg

Златните ръце на Борис Дюлгеров му носят награди от цял свят вече повече от 6 години, въпреки че е само на 11. Световно признати музиканти казват за него, че пръстите му са пъргави и отчетливи. Скромно демонстрира своите умения с “Le Tic Toc Choc” от Франсоа Купрен. Научил е произведението за конкурс "Danubia Тalents" в Унгария, където през 2022 г. спечели поредна първа награда.

„Купрен е придворният музикант на Краля Слънце Луи XIV. Спецификата на това произведение е, че двете ръце трябва да са съсредоточени на едно място. Трябва много добре да са наместени, за да се чуват нотите и да има баланс между тях“, разказва Борис, който свири от 5-годишен. Тогава за първи път чул как се свири на пиано и веднага казал на майка си, че и той иска да се научи.

Борис има спечелени десетки награди от конкурси. Опитва да ги нареди върху рояла в Балабановата къща в Пловдив, но не успява. Те са много повече. За някои от тях дори вече е забравил. Казва, че сред най-значимите му награди са „Златни ръце“  от конкурс в Испания и  „Viva Piano“ в София. На последния наградата е по-специална.

„Спечелих свирене с оркестър – със Симфониета Враца и Плевенската филхармония. Във Враца диригент беше Христо Павлов, а в плевенската Деян Павлов – двама изключително надарени музиканти“, споделя Борис, който мечтае да стане „посланик на българската култура по света“.

Снимка: btvnovinite.bg

Две републикански титли и два национални рекорда по плуване. Това са само част от успехите, които стоят под името на  Алекс Стойнов. Той е една от българските надежди в спорта. Има спечелени повече от 250 медала от състезания. 130 от тях – златни. 

„Първият ми рекорд беше през 2020 г. в Бургас на 50-метра свободен стил. Беше тотално неочаквано“.

Вторият национален рекорд поставя на 50 метра гръб. Този път го посвещава на един специален човек – на баща си, когото е загубил преди няколко месеца.

Алекс се сблъсква с различни трудности в живота си. Приема ги като мотивация. Казва, ч зад медалите стоят дисциплина и много труд. 

„ Аз се посветих изцяло на плуването, на фитнеса, на училището – уча в спортно училище. Вкъщи уча допълнително, за да се развивам и в друга среда. Денят ми е много динамичен. В 7:00 часа тръгвам с автобус от Нови хан до София. Идвам на басейна към 7:40. Плуваме до към 9:30. След това се оправям бързо и съм от 10:20 на училище. Трябва да бързам, за да стигна навреме на училище и да не закъснявам. След училище съм отново на басейна. В 10 часа всяка вечер вече съм си легнал да спя. Това е всеки ден. Не можеш да бъдеш навсякъде. Да искаш да си най-добър на басейна, но и да искаш да излизаш навън например. Аз лично много лишения съм правил.

Алекс си спомня, че през 2022 г. е един от спортистите, които посрещнаха нова година блокирани в спортната база на "Белмекен" заради тежка авария. 

„Нямаше генератор, басейна беше много студен. Направо беше страшна работа. Но това е много добро за психиката. Буквално във всеки един момент да дадеш най-доброто от себе си“, разказва 17-годишният младеж.

Алекс казва, че се чувства доволен само когато и треньорът му е доволен от него Когато чуе трудното за изричане „браво“.

„Мечтая много да отида на Олимпиада. Правя всичко, просто това ми е мечтата. Ако не стане 2024 година, 2028, ако не стане 2028, 2032“, вярва Алекс.

Снимка: btvnovinite.bg

С грация, финес и красота Никол Маренова покорява балетните сцени у нас и по света. Обува балетните палци за първи път на четири години и така до днес. С балетна стъпка ни пренася в света на "Баядерка". През 2022 година печели първо място в международния конкурс “World Art Games” - Испания.

„Аз наистина много обичам това, което правя.  Когато изляза на сцената, забравям всичко и съм съсредоточена само върху танцуването си, върху публиката, която искам да накарам да почувства танца и да преживее с мен, за да се наслади и тя максимално и аз максимално, казва Никол.

Младата грация няма почивка. Танцува всеки ден без изключение.

„Нямам почивка. Доста предизвикателни са ми дните. Сутрин трябва да пътувам с автобус до училището ми. Там съм от 7:00 часа сутринта. След това имам репетиции по класически балет в училище. Отделно ако имаме постановка в операта в Бургас ме викат. От понеделник до петък имам репетиции в школата ми. А събота и неделя съм на други репетиции, които са от школата „Дюн“.

Непрестанните тренировки обаче понякога носят физическа болка. 

„Каквато и да е болката, се опитвам да я превъзмогна, защото знам какво ще получа накрая. Мисля, че всяка балерина е мазохист до известна степен. Но това е нормално, превъзмогва се. Когато съм на сцената, не чувствам никаква болка“, казва Никол.

За нея балетът не е просто танц. Той е част от нея. И това се забелязва. Тя има множеството награди от конкурси, а отскоро танцува на сцената на държавната опера – Бургас.

„Смятам, че съм постигнала доста добро ниво за моята възраст. Не всички деца ни канят в Операта, не всички деца се занимават толкова усърдно извън училище. Всяко едно състезание, всяко едно представление ни учи на много и преживяването е уникално“.

Сред любимите балерини на Никол са Марта Петкова от Софийската опера и Мария Хорева от Марински театър в Русия. И с двете се е срещала. Наблюдава ги и се вдъхновява.

За още по-голяма мотивация майката на Никол скоро ще сбъдне нейна мечта – да гледа балета на Виенската опера. 

„Тя много мило ме изненада за имения ми ден. Това ми беше мечта. Изключителни са и нямам търпение“, казва Никол. И мечтае да продължи да танцува „без значение къде“.

Снимка: btvnovinite.bg

Той решава задачи по-бързо от калкулатор. Признават го за най-бързото дете в света по смятане наум. През 2022 г. на състезание в Германия Калоян Гешев стана световен шампион по ментална аритметика.

„Аз успях да реша всичко за по-малко от даденото време. Там ти дават 26 листа като в тях са включени 3,4 листа изненадващи задачи. Другото са аритметични корени – събиране, деление, изваждане. Сред участниците имаше индийци, африканци, сърби, германци. А когато спечелих се зарадвах много. Когато си на първо място някак си се радваш повече от обикновено, защото знаеш, че си преборил всички“, казва Калоян.

Калоян може да раздели 10-цифрено число на 5-цифрено за 4 секунди.

„Мога да реша в зависимост от сложността – 13, 14 задачи в рамките на една минута. На цифра се падат по 0,8 секунди. Най-често правя на лаптоп тази дисциплина – просто пиша цифрите, умножавам, изваждам, пак изваждам, умножавам и пиша следващите. Но има много случаи, в които не е точно така“, обяснява Калоян.

Той е специалист и по коренуване и изчисляване на дни по техните дати. За минута може над 100. 

Талантът на Калоян беше открит в страната ни още през 2020 г., когато той стана победител в България търси талант. 

„Реакцията  на победата си спомням, която беше уникална. Втори клас започнах да ходя на курс при един учител, който се казва Георги Георгиев. Той е единственият учител, който ми показа методите и ме научи на тази скорост за калкулация.“

А предизвикателствата в математиката тепърва предстоят, казва Калоян. В момента му се иска да научи до съвършенство синусите и косинусите.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя се е родила, закърмена с музика и общува с нея до съвършенство. През 2022 г. Диана Чаушева печели престижния конкурс „Концертино“ в Прага . Избира да представи едно от най-трудните произведения " Scherzo Caprichoso".

“Направих записи, които се слушат анонимно от журито. Не знаят кой от къде е, на колко е години. Слушат и избират четирима финалисти. Много се вълнувах наистина. Чудех се какво ще стане в тази прекрасна зала. Беше ми мечта да свиря там. Накрая дойде тази възможност и не мога да ви опиша колко бях радостна само да свиря с оркестъра и да се изправя пред пълната зала. Когато спечелих, бях толкова изненадана, защото не го очаквах. Моята философия е, че най-важното за мен е да свиря хубаво. Наградите не са важни. Най-важното е да съм доволна от себе си, оркестърът да е доволен, публиката да се радва и когато ми казаха - бях на седмото небе“, спомня си младата цигуларка.

Диана е пето поколение музикант. Но сама избира пътя към музиката. Родителите й са предложили и други варианти. 

„Те всъщност не са искали да се занимавам с музика, но аз съм казала, че това е моето нещо. Майка ми започна да ме учи. Пеенето даже е било с мен още преди цигулката. Цигулката я избрах по-късно. На 5-6 годишна възраст. Видях я по телевизията и си казах „ей на това искам да свиря“. Дойдохме в музикалното училище при госпожа Благородна Танева. Тя ми постави ръцете и това беше моментът, който промени живота ми. Беше много запомнящо се“, разказва Диана.

„Най-важното са упоритостта и работата, желанието и постоянството. Защото без тези неща няма как да стане. Трябва много търпение, много спокойствие. Да знаеш какво искаш да направиш и да го направиш. Според мен това е най-важното, което може да ти помогне за пътя към успеха“, казва Диана, която вече изнасяла концерти на едни от най-големите сцени в България. 

Тези талантливи деца ни показват, че трудът и дисциплината не само възпитават, но и носят успехи. Успехи за самите тях, но и успехи, с които да се гордеем като българи. Освен успешни в попрището, което са избрали, те са и отличници в училище. Бъдещето е пред тях. И както самите те казват – „ако правиш това, което обичаш, всичко си струва“.