В началото на седмицата в интервю пред една от най-влиятелните жени в света – водещата Опра Уинфри, британският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл накараха милиони по света да се заслушат, заинтригуват, разочароват или отегчат. Но сякаш малцина останаха равнодушни.

"Телеграф" нарече интервюто: "2 часа на изумление, в които Хари и Меган изгарят мостовете си към кралския двор, а Опра Уинфри им подава кибритените клечки".

Снимка: btvnovinite.bg

Скандалните признания и обвинения приковаха милиони пред екраните. Темата предизвика огромен интерес и сред българската публика, и особено в социалните мрежи. Не липсваха и зрители, които питаха: "Защо ни занимавате с тази тема – толкова ли свършиха нашите проблеми?".

Само за последните 100 години семейство Уиндзор получава сериозни уроци за семейни връзки. Като започнем от 1936 година, когато любовната афера на крал Едуард VIII с разведената американка Уолис Симпсън предизвиква конституционна криза в двореца зад мен, минем през развода на века между принц Чарлз и принцеса Даяна, и стигнем до актуалната драма между семейството и друга американка Меган Маркъл. В основата им, както тогава, така и днес, са медиите и това как отразяват живота на кралското семейство.

Огромните разлики са две. Първата е, че за първи път към кралското семейство има обвинения в расизъм, а втората, че заради социалните мрежи няма кътче от света, в което да не се е чуло за него. И това, че и ние - българите, се вълнуваме толкова много от случващото се в кралското семейство, не е изненада.

Всички харесваме приказките, дори да са страшни. Доказват го и фактите. За една година, откакто херцозите на Съсекс обявиха, че официално се отказват от дворцовите си ангажименти заради огромния интерес на медиите по целия свят  към тях, са публикувани 74 000 статии, в които се коментират Меган и Хари. А само за първата седмица на март, когато беше обявено интервюто им пред Опра Уинфри, в света са публикувани 25894 статии за тях, което е ръст с близо 600%.

Въпросът, който всички си задаваме е: "Що за бягство от вниманието на медиите е това?"

"Хем искаха да избягат от медиите, хем отидоха при една от най-добре познатите водещи на ток шоу програми в света и й дадоха открито интервю, в което знаеха, че ще бъдат чути по целия свят. Не изглежда сякаш целта им беше просто да са една щастлива млада двойка, която живее тих и кротък живот. Показаха, че си имат свои правила", смята Дебора Бонети - директор на „Foreign Press Association“ – най-старата съсловна организация на чуждестранните кореспонденти.

"Нека да не забравяме, че те сами решиха да се оттеглят от активния живот на кралското семейство, те абдикираха, те не бяха изгонени", припомня преводачката Мариана Хил. 

"Гледам нещата от по-лична гледна точка. Моят живот в България е плод на стъпка, която много хора не биха направили – още през 1986 година, даже по-рано, на решението още тогава да дойда в комунистическата държава, се гледаше от приятели и семейство като постъпка, която не беше разбираема, но аз реших, че ще направя това", посочва Кенуард Хил - учител по английски, който живее в България.  

"Това интервю предизвика огромен, интерес, рекордни рейтинги на CBS, както знаем те платиха между 7 и 9 милиона долара на компанията на Опра Уинфри, след което успяха да продадат рекламното време за 325 до 350 хиляди дoлара на всеки 30 секунди, за 2 часа имаше рекламни блокове от поне 30 минути", отбелязва преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

"Това, което се случи, е oпит за изкарване на едни пари с правене на нещо, което по-възрастните ченгета наричаха "активно мероприятия", много ясно и точно разпределено, един удар по институцията на кралското семейство в Англия", смята историкът проф. Петър Стоянович.

Снимка: btvnovinite.bg

Опра Уинфри може и да е коронясана като "кралицата на дневната телевизия в Америка", но в интервюто й, което беше широко рекламирано като да няма забранени въпроси, всъщност неудобни въпроси към двойката нямаше – нито за полетите с частни самолети, нито за ремонта на резиденцията Фрогмор, с пари на данъкоплатците – 2.4 милиона паунда – все въпроси, които Пиърс Морган не спираше да задава, при всеки удобен повод. Не знаем дали Меган и Хари някога отново ще се докоснат до трезора с бижутата на Бъкингамския дворец.

Снимка: btvnovinite.bg

"На Острова, британците заеха категорична позиция. Експресно проучване показа, че Кралската институция получава 62% одобрение и подкрепа, а кралица Елизабет II се радва на рекордните 82% популярност. За принц Хари нещата не изглеждат по този начин и сега го подкрепят 48 на сто, докато преди година това са правили 71% от британците. При Меган 55% популярност преди година са спаднали до 33%", посочва коресподнедът на bTV във Великобритания – Васил Христов.

Обективно ли е отношението към Меган Маркъл?

Бритaнcкитe влoгъри Джoш Питърc и Aрчи Мaнърc уcпяхa дa убeдят бившия прecceкрeтaр нa Крaлицaтa Дики Aрбитър, глaвния рeдaктoр нa cписание за монархията Ингрид Cюaрд и крaлcкитe кoмeнтaтoри Ричaрд Фицуилям и Виктoрия Aрбaйтър oт СNN дa нaпрaвят пълeн aнaлиз нa интeрвюто. Проблемът беше, че те направиха коментарите си преди интервюто да бъде излъчено и те дори не са го гледали.

"Смятaм, чe Мeгaн бeшe eднa aктриca, игрaeщa нaй-дoбрoтo cи прeдcтaвлeниe", кaзвa Cюaрд. Нa въпрoca дaли Oпрa e билa "мeкa" c Мaркъл, тя oтгoвaря: "Тoвa бeшe жeлeзeн юмрук, cкрит във вeлурeнa ръкaвицa". Този експеримент, гледан от милиони в YouTube, постави въпроса обективни ли са медиите и случилото се с известния с крайното си отношение Пиърс Морган, който нарече Меган "Принцеса Пинокио", го доказа.

"Мисля, че за Пиърс Морган шоуто винаги е било по-важно от професионализма, но считам, че той отиде твърде далече. Можеше да изрази колебанията си по друг начин, а не като възпламенява 41 000 души, които подадоха оплаквания срещу него“ , отбелязва Дебора Бонети.

Снимка: btvnovinite.bg

"В големите издания се появиха мнения, които бяха доста сериозно в защита на Меган, най-вече, че тя е оправдана да сподели, че усеща расизъм в кралското семейство към себе си, и другата голяма тема беше за душевното здраве, за това, че тя казва, че е обмисляла самоубийство. И дори когато Пиърс Морган обяви, че не й вярва, тук имаше доста сериозна реакция. Когато някой каже, че обмисля самоубийство, на това тук се гледа сериозно", посочва Христофор Караджов. 

"Онемях като гледах интервюто. Онемях от това колко добре Меган играеше ролята си и как рисуваше много враждебна ситуация срещу нея. Наистина съжалявам, че тя казва, че е била докарана до една стъпка преди самоубийство, но интервюто също недвусмислено показа, че невежеството, непознаването на протокола, което тя има", смята Дебора Бонети.

Защо българската публика се развълнува от тяхното откровено интервю?

"Друг е въпросът дали е откровено. Българската публика се вълнува от всичко, но за сметка на това пък за кратко. У нас обикновено убийството трае 24 часа, двойно убийство – 48 часа, падане на правителство 1 седмица най-много, а световна война вероятно ще е до месец. И това ще  отмине", посочва проф. Петър Стоянович.

Според него слугинските истории винаги ще се харесват повече от кралските. "Това е съвсем нормално. На всеки 300 години народът въстава, запалва замък, убива графа, изнасилва графинята, и това се води за някакъв отрязък от световната история. Нормално е, особено във времената, в които живеем днес, в които всичко е на тезгяха, пред камерата, всеки може да се изказва по всеки въпрос, защото е еднакво некадърен по всички", добавя проф. Петър Стоянович. 

Снимка: Getty Images

"Българският народ е много сърдечен народ, реагира там, където има емоции, затова може би хваща сърцето на българина", смята Кенуард Хил.

"Българите в Америка, поне тези, които следя в социалните медии, симпатизират доста сериозно на Меган или поне тези българи, с които аз общувам. Когато някой се оплаче от расизъм, това се приема сериозно. Но може би трябваше да назове кой от кралското семейство си е позволил тези расистки коментари. В общи линии, поне моите приятели в Америка, се вслушват в това, което казва Меган", отбелязва Христофор Караджов. 

"Събитията от последната седмица повдигат сериозни въпроси като това какво ще се случи, когато кралицата вече я няма. Принц Чарлз, който е един от основните заподозрени за тези расистки коментари,  неговите рейтинги далеч не могат да се доближат до тези на майка му. Някой ден ще бъде много трудно", смята Дебора Бонети.

"Много хора по света си казват: "Защо просто не прескочат Чарлз, който е възрастен и дискредитиран?", първо заради историята с Даяна, сега заради историята с Меган. Но това все пак е монархия с ясна линия на наследници на престола. Не може просто да пропуснеш едно поколение, защото рейтингите не са добри", отбелязва кореспондентът Васил Христов.

Снимка: Getty Images

"Един извод, който всяка една от нашите баби и прабаби би направила, да го кажем с българските думи, че човек трябва да си взима момче или мома от сой. Както обичаше да казва баба Ванга: "Всеки един женен или омъжен човек е вече нахапана пиперка". Тоест, зад него има много повече история, отколкото историята може да понесе", казва проф. Петър Стоянович.

"Мисля, че в кралското семейство имаше различни хора, които искаха да отговорят по различни начини. Но кралицата победи. Тя се изказа лаконично и много дипломатично. Това беше възможно най-краткото съобщение. Считам, че имаше много, което се четеше между редовете. Усещаше се ярост. Беше много сдържана реакция, каквато сме свикнали да виждаме от кралицата. Но беше видно, че това не е достатъчно", коментира Дебора Бонети по повод на реакцията на кралицата след интервюто.

Според проф. Петър Стоянович много скоро този измислен скандал, който се опита да повдигне други важни въпроси като сегрегация, като права на жени, на мъже, и прочие, да ги възпали по един недостоен начин.

"Вероятно ще се повдигат по един друг начин, но според мен тези двама халтураджии ще престанат да бъдат част от своята лична, семейна, надявам се и от европейската история, тъй като подобни примери дори ние, в периферията на Европа нямаме особена нужда", допълва историкът.

Затова и решихме да кръстим това издание на bTV Репортерите "Хари и Меган – зимата на тяхното недоволство" – защото само времето ще покаже дали онова интервю в Санта Барбара ще остане в историята само като един от много сезони – като в случаен сериал. Или като Стайнбек и Шекспир. А след зимата винаги идва пролетта, която отрупва короната на дърветата с цветове. И само времето ще покаже дали короната ще остане. И как. Но тя, короната, остава. Поне до следващия сезон.