Около 8000 са цивилните жертви след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна – от 24 февруари миналата година до сега. Още 3400 са загиналите цивилни по време на осемгодишната война в Източна Украйна.

Святослав Рубан е част от първата украинска гражданска организация, удостоена с Нобелова награда за мир - Център за граждански свободи.

Вячеслав е в основата на доброволческа открита платформа за разследване на военни престъпления, работеща на принципа на Белингкат – разследване по открити източници. Стотици граждани – доброволци, документират военните престъпления, извършвани от Руската армия.

Снимка: bTV

„Станахме съоснователи на инициатива, която се казва „Трибунал за Путин“. Но трибунал за Путин, това е съкратеното название. Пълното название е „Да разкъсаме порочния кръг на безнаказаност на Руската федерация“. В днешно време технологиите позволяват на човек, който се намира на другия край на планетата да направи журналистическо разследване. Да събере информация за престъпление. Да го предаде на съответните следствени органи. Да послужи за започване на криминални дела“, казва Сятослав Рубан от Център за граждански свободи.

Святослав отбелязва, че организацията започва работа през 2014 г., когато започва руско-украинската война в източна Украйна.

„Защото тези престъпления, които се извършват сега, те са следствие на безнаказаността, която имахме след Грузия през 2008-ма, безнаказаността след Сирия. Документирането на военни престъпления се случва в няколко етапа. В първия етап ние работим с информация от открити източници. Вторият етап е на терен чрез полеви мисии за документиране“, казва още Сятослав Рубан.

Военните престъпления не са само убитите, а включват и разрушаване на домове или друг вид насилие.

„Към днешния ден в нашата база данни са регистрирани повече от 33 хиляди случая на военни престъпления, които са извършени от руски военни на територията на Украйна. Ние събираме снимки, видеа, на които са заснети военни престъпления, интервюираме свидетели или пострадали. Непосредствено се дава оценка за типа престъпление – дали става въпрос за унищожена собственост, дали става въпрос за умишлено нанесена телесна повреда. Събираме информация за стойността на вредата. Защото ако има правосъдие, не е въпросът само да бъде потърсена отговорност на този, който е извършил престъплението, но трябва да има компенсация за материалните и  моралните щети“, обяснява Сятослав Рубан.

Снимка: bTV

Един от десетките хиляди украинци, понесли материални щети от агресията на Руската армия е Александър от Хостомел, Киевска област. Докато градът му е окупиран от руската армия през март миналата година, домът му е разбит, а имуществото му плячкосано.

„Всичко беше откраднато – злато, пари, техника, плейстейшъна на сина ми“, казва Александър.

„Ние събираме цялата тази информация. Ако говорим за конкретни случаи, какво е нужно? Нужна е информация – дата, време за произшествието, какво се е случило, къде се е случило. Точна локация, която отбелязваме в нашия сайт – конкретен адрес, координати. Там може да се види, че на точно това място е било извършено престъпление и неговото описание“, казва Сятослав Рубан.

По открити данни, онлайн са установени стотици конкретни извършители на престъпления. Проследена е комуникацията. Включително чрез проследяване на крадени телефони от ограбените магазини в окупираните територии.

Чрез крадени телефони руски войници са проследени и установени, включително профилите им с социалните мрежи. „Трибунал за Путин“ събира доказателствата така, че да са годни пред съда. А целта е специален трибунал за войната в Украйна и репарации, които да компенсират жертвите и близките им. Като Татяна, чиито дом е унищожен.

„Кой ще плати? И законодателството на Украйна няма отговор на този въпрос. Удариха дома ми с някаква авиационна бомба, сега ще ви я покажа, тя стърчеше ето тук. Полицията прибра ракетата като веществено доказателство. Но нито днес нито утре може да говорим за репарации. Защото войната още не е свършила“, казва Татяна.

„Ние си сътрудничим с международния криминален съд, сътрудничим с Eвроджъст (агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие със седалище в Хага, Нидерландия – б. р.). Ние директно предаваме и на тях тези свидетелства. Но нашата задача се състои в сбор, обработка и анализ. Чрез този анализ извеждаме определени тенденции. За това, че например Русия използва военни престъпления като един от методите за водене на война“, обясни Сятослав Рубан.

Снимка: bTV

От една страна украинската прокуратура вече е завела 60 хиляди дела за престъпления, извършени от руски военни. Но целта на Вячеслав и неговата организация е отговорност да се потърси отговорност от най-отговорните за войната.

„Да привлечем към отговорност Владимир Путин, Александър Лукашенко и тези ръководители, които са давали заповедите. Както за привличане към отговорност, така и механизъм за компенсации. Аз мога да прогнозирам, че броят на военните престъпления ще преминат границата от 100 хиляди. Това е колосален мащаб. И всеки един случай, трябва да бъде разгледан“, категоричен е Сятослав Рубан.

В ерата на комуникациите следите от всяко престъпление остават. А мотивацията на гражданското общество в Украйна за възмездие е толкова силна, че и в този момент хиляди хора участват в събирането на доказателства, които доближават лидерите на Русия и Беларус към международен трибунал.