Папа Франциск изрази желание отиде в Украйна. Той обаче има условие- ще го направи само ако може да пътува и до Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Или ще отида и на двете места, или нито на едното от тях“ каза Светият отец в интервю за днешния брой на аржентинския вестник „Насион“.

По думите му на войната в Украйна може да бъде сложен край само чрез диалог и конкретни мирни инициативи. Папата вече обмисляше подобно пътуване до двете държави миналото лято. Тогава той каза също, че би искал да посети както Киев, така и Москва.

Ватиканът отдавна се стреми да играе посредническа роля в конфликта и в този контекст папа Франциск спомена в интервюто си „желанието си да служи на мира“.

В интервюто Светият отец си спомни как е попитал руските лидери дали може да посети Москва на втория ден от руската инвазия в Украйна, а руският външен министър Сергей Лавров е отклонил това предложение, като му е благодарил.

„Войната ме наранява. Само това искам да кажа“, допълни в интервюто папа Франциск.

В публичните си изяви папата редовно говори за страданията на украинците. От дипломатически съображения обаче той рядко изрично споменава Русия, когато говори за това.