Спешно увеличаване на оръжейното производство на страните от Европа, включително и от България, обсъди в Сопот европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Той е у нас за разговори с българските власти и индустрията.

Европейският съюз разработва схема за по-голямо производството на оръжия и боеприпаси, които да подкрепят украинската армия. Планът предвижда европейска помощ за 15 оръжейни компании в 11 държави членки.

Военните министри от ЕС вече обсъдиха  в Стокхолм плана за по-голямо финансиране за боеприпаси за Украйна с още два милиарда евро.

България приветства идеята н ЕС и има интерес от модернизация на отбранителната ни индустрия, но по никакъв начин страната ни не е поемала ангажименти за предоставяне на оръжия за Украйна, стана ясно от правителствено прессъобщение.

Снимка: bTV

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар посети военния завод в Сопот, където се срещна с представители на оръжейния бранш. Тиери Бретон поиска от оръжейната индустрия да увеличи спешно производството на боеприпаси.

„Започнах обиколката си от България, защото страната ви има дълга история във военнопромишлената индустрия. България е много важен стратегически партньор за сигурността и отбраната в Европа. Разговарях вече с две компании, сега ми предстои среща и с трета. Не водим разговори за конкретни боеприпаси или въоръжение, а за това какви са нашите нужди“, каза Тиери Бретон.

Военната индустрия ще бъде подпомогната финансово, обеща еврокомисарят.  Европа планира да похарчи един милиард евро, за да покрие разходите на държавите-членки, които дават на Украйна муниции от собствените си запаси. Още един милиард евро пък е предвиден за общи покупки на оръжия за Украйна от страна на евросъюза.

„Ако всички страни-членки на НАТО и на ЕС увеличат бюджетите си за отбраната до 2% от БВП, така ще увеличим значително ефекта от новите сделки. Ще увеличим производството. Говорим за нови десетки милиарди евро и това ще повиши капацитетът и възможностите на оръжейната индустрия в Европа. Това е дългосрочната ни цел“, каза още Тиери Бретон.

Еврокомисарят разговаря с министъра на отбраната Димитър Стоянов, както и със зам.-министъра на икономиката и индустрията.

„Тези средства ще позволят обновяване на базата за производство. Военно-промишленият комплекс е необходимо да бъде модернизиран. Никой нищо не настоява. Това, което бяхме приканени страните-членки, според собствените възможности да дадем въоръжение. Аз съм заявил пред вас, че това, което можеше да бъде предоставено е предоставено“, заяви от своя страна и Димитър Стоянов. 

След визитата у нас Тиери Бретон ще посети 11 страни - членки на Евросъюза, за да ги прикани да увеличат бързо военното си производство. Първи в списъка са Словакия и Чехия.

Какво се произвежда във ВМЗ "Сопот"?

Поне осем различни типа сражение се произвеждат във ВМЗ “Сопот”. Сред видовете боеприпаси, които излизат от завода са противотанкови ракети, авиационни ракети, муниции за реактивна система за залпов огън.

Сред производството са и така нужните на украинската армия 155-милиметрови артилерийски снаряди М107.

Те са по стандарт на НАТО и се произвеждат у нас в последните три години. 

Ползват се за унищожаване на бронирана техника, на бункери и други съоръжения от полеви тип.

Друг тип снаряди, които се произвеждат във Вазовските заводи са 152-милиметровите. Те са с калибър, пригоден за руски гаубици. 

Този тип снаряди са осколочно - фугасни, те освен че поразяват с взривна вълна, разпръскват и шрапнели. 

Също се използват срещу жива сила и техника на противника.