„Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага трябва да си даде своите оръжия“.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с годишния анализ на българската отбрана. По думите му дефицитът на разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие на въоръжените сили е едно от предизвикателствата.

„Тази мантра, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и превъоръжаването, е дълбоко несъстоятелна. На първо място – това, което е било възможно да се предостави като замяна, този прозорец вече е затворен. Дори да е било възможно, това количество е нищожно на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на Българската армия“, обясни Румен Радев.

„Всички хора, които настояват, че с концепцията „сливи за смет“ ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точни платформи бихме получили като замяна“, допълни той.

"Измина година от бруталната руска агресия в Украйна, която промени драстично средата на сигурност. В тази усложнена среда, в която редица рискови прераснаха в брутални заплахи, в тазгодишния анализ се сблъскваме със същите проблеми, които бяха и в миналогодишния", каза още държавният глава.

Отново се отчита недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатовареност на личния състав, който по думите на Радев с цената на много усилия продължава да изпълнява своите задължения и да генерира нови способности.

Румен Радев поздрави Министерството на отбраната за това, че е успяло да направи така, че България да е първата страна от източния фланг, която сформира международна бойна група.

На въпрос на bTV министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че конфликтът в Украйна върви към ескалация, а не към мир. Причина - решението на Москва да преустанови участието си в Договора за ограничаване на ядрените арсенали.

"Надявам се разумът да надделее в тази ситуация. Към момента в Министерство на отбраната не отчитаме като реална възможност използването на ядрено оръжие от руската страна", заяви той.

Във военното министерство все още не са получили писмото на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността, с което държавите членки са помолени спешно да доставят боеприпаси на Украйна.