За последната година украинският президент Володимир Зеленски прави виртуални участия на най-важните награди по света, филмови фестивали и дори нюйоркската стокова борса. Но когато става въпрос за ефирно време на най-отразяваното холивудско събитие в света – Оскарите – Зеленски беше посрещнат с отказ.

За втора поредна година филмовата Академия не позволява да направи изявление пред най-важните лица в Холивуд. Надеждата беше, че след участията му на „Берлинале“ миналия месец, това ще му бъде разрешено и за Оскарите.

Според източници на „Варайъти“ украинският президент е поискал от Академията да му бъде отделено малко време, но са му отказали. Официален коментар от екипа зад Оскарите няма.

Желанията на Зеленски идват на фона на последни проучвания в Съединените щати, които сочат, че подкрепата на американците за даването на оръжия за Украйна е спаднала през последните месеци.

Какви са доводите?

На миналогодишните Оскари продуцентът на предаването Уил Пакър отказа участие на Зеленски. Източници посочват една от най-необичайните причини – притеснението е, че Холивуд обръща внимание на Украйна, където засегнатите от военния конфликт са с бял цвят на кожата.

В контраст с това Холивуд е игнорирал до момента всички войни по света, в които засегнати са цветнокожи хора.

Пакър не е отговорил на молбата за коментар от „Варайъти“.

За тази година причините за отказа не са ясни, но традиционно Академията предпочита да обръща внимание на проблемите в индустрията и да страни от политически обръщения.

Академията не е единствената филмова институция, която е отказала изява на Володимир Зеленски.

През септември екипът на украинския президент се свърза с организаторите на филмовия фестивал в Торонто, но участие му беше отказано. Говорител на събитието заяви, че официално обяснение няма да бъде дадено, защото „организацията не коментира лични разговори с правителствени официални лица.