Преди дни станахме свидетели на безпрецедентно петчасово изслушване в американския Сенат на шефовете на най-големите социални мрежи.

Самият Марк Зукърбърг се изправи пред света и се извини за пагубното влияние, което социалните мрежи оказват върху децата и младежите. 

Основният въпрос е – какво правят мрежите, за да защитят децата онлайн. Така онова, което осъзнаваме, че е превзело живота ни до степен, че не можем да живеем, без него, стана най-обсъжданата тема.  Как се стигна до тук, разказа Цветисиана Костова.

„Съжалявам за всичко, което ви се е случило. Няма човек или семейство, което да заслужава да му се случи подобно нещо. Затова полагаме усилия и работим по подобряване на услугите ни, така че никой повече да не страда по този начин”, заяви Зукърбърг.

Той и колегите му бяха обвинени, че са изцапали ръцете си с кръв.

Ето така един проблем, който влияе на живота на всички ни, отново влезе в новините по света. Приложенията, които промениха не само начина, по който комуникираме, гледаме на света, правим политическите си избори. Те не са мрежи, в които просто прекарваме времето си, защото са планирани и разработени по начин, който може да доведе до пристрастяване.

В нередки случаи виждаме случаи на кибертормоз и ниско самочувствие сред децата. Последиците понякога са фатални.

„Това усещане, че ума на всеки, света на всеки е достъпен за теб, защото седем дни в седмицата, 24 часа ти можеш да му пишеш нещо, да се обадиш, влияе на способността ни осмисляме и задържане в себе си, както и да имаме отношение към границите които ние и другите като личности имат”, коментира психологът Велислава Донкина.

Социалните мрежи често са сочени като средство, което поставя децата в риск от зависимост. Механизмът работи така: Отначало приложенията само привличат вниманието им, започваме все повече ги използваме, докато се пристрастим.

Огромният обем от информация, поднесен в дигитална форма, задоволява нашите моментни потребности. Бързото превключване между видеата води до натоварване, но дори умът ни да не е обработил тази информация, сетивата ни търсят още от нея.

На същият принцип работят и игралните автомати в казината, които се завъртата нагоре - като клипчетата в TikTok.

Специалистите казват, че е изключително важно всеки от нас сам да осмисли какво място заемат технологиите в ежедневието ни и да си постави граница, за да не попадне в капана на пристрастяването.

Тук на помощ идват родители и учители. Елена е майка на две деца, преподавала е и информационни технологии. Според нея този процес е необратим, но e от особена важност да покажем на децата, че технологиите трябва да се използват с дадена цел, без това да замества хобитата и интересите им.

“Борбата е безмилостно жестока – честно казано, опитваме, когато имаме възможност, да ангажираме вниманието им със знания, по всякакъв начин – извеждаме ги навън , на разходки, редим пъзели, конструктори. Просто ги ангажираме. Но не може да стопираме това нещо, за жалост”, казва за децата си Елена Блажева, която учител по информационни технологии.

Важно е да помним -  не можем да изключим напълно технологиите от ежедневието си. Можем обаче да намалим тяхното влияние – например да ограничим известията си, когато не искаме да бъдем безпокоени. Да посветим повече време на природата, приятелите или дори на домашния си любимец. И най-вече - да знаем, че винаги има добра алтернатива - да изберем да правим това, което ни доставя удоволствие и ни кара да се чувстваме добре. Защото технологиите трябва да служат на хората, а не обратното.