Тежък ден за технологичните гиганти в Съединените щати. Марк Зукърбърг, шефът на Meta – компанията майка на Фейсбук и Инстаграм, се извини публично на семейства, чийто деца са пострадали заради социалните мрежи. Това се случи по време на изслушване в американския Сенат.

Шефовете на пет големи технологични компании застанаха пред сенаторите, за да свидетелстват относно защитата на деца от сексуална експлоатация онлайн. Освен Зукърбърг, на изслушването присъстваха Су Жи Чиу от ТикТок, Линда Якарино от Х (бившия Туитър), Еван Шпигел от Snapchat и Джейсън Цитрон от Discord.

Снимка: EPA, Getty Images

Какво се случи?

Целта на изслушването в Сената е разследването срещу технологичните компании как се справят с премахването на опасно съдържание онлайн. Идеята е да се въведат по-добри закони за защита на децата в социалните мрежи.

Докато Зукърбърг и шефът на ТикТок се съгласиха доброволно да свидетелстват, но тези на Snap и X трябваше да бъдат викнати с призовки в съда.

Изслушването идва в момент, в който статистиката за сексуалните посегателства над деца в Съединените щати е изключително притеснителна. От март 2009 до февруари 2022 г. децата жертви на сексуално насилие се увеличават от 2172 до повече от 21 413. От 2012 до 2022 г. броят на сигнали за сексуална експлоатация на деца нараства от 415 650 до повече от 32 милиона.

Снимка: EPA, Getty Images

Според председателя на сената Дик Дърбин системата не се справя с помощта за най-уязвимите. „Във виртуалният свят престъпниците и насилниците са много по-освободени в действията си“, казва той.

Получи се разгорещена дискусия, в която се чуха изрази като „Вие не сте компании, вие сте държави“ и „Г-н Зукърбърг, какво сте си мислел?“.

В залата присъстваха и много цивилни – семейства на деца, които са пострадали заради социалните мрежи.

Снимка: EPA, Getty Images

„Очакваме повече от високотехнологични фантасмагории“

Сенаторите изразиха общото си мнение, че определено не са впечатлени от ангажираността на големите технологични компании за защитата на децата онлайн.

Въвеждането на смарт телефоните и социалните мрежи „промениха начина, по който живеем, работим и се развличаме“, каза председателят на Сената. В същото време Дик Дърбин добави, че социалните мрежи предоставят „могъщи нови инструменти за сексуална експлоатация на деца“.

Общото усещане е, че сенаторите не очакват нещо да се промени от това изслушване. „Няма да чуем нищо ново. Само празни обещания“, каза представителят на Кънектикът Ричард Блументал.

„Г-н Зукърбърг обеща някакви неща още през 2017 г. Но не ги изпълни“, каза колегата му от Тенеси Марша Блекбърн.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм разказа пред присъстващите в залата историята на мъж, който е изнудван в Инстаграм. В крайна сметка мъжът отнема собствения си живота. След историята Греъм се обърна директно към Зукърбърг:

Г-н Зукърбърг, вие и компаниите пред нас – знам, че не сте го направили нарочно, но вие имате кръв по ръцете си. Вие сте създали продукт, който убива хората.

Снимка: EPA, Getty Images

Извинението

Безспорно най-драматичният и важен момент от цялото изслушване е публичното извинение на Марк Зукърбърг към присъстващите в залата.

След разгорещена размяна на реплики по време на неговото изявление, Зукърбърг – видимо изнервен – се изправя на крака  и се обръща към публиката и казва:

Извинявам се за всичко, през което сте преминали. Никой не трябва да минава през нещата, които вашите семейства са преживели. Точно поради тази причина ние инвестираме толкова много в защита – за да не трябва други семейства да минават през това, през което вие сте минали.

Моментът беше хванат и от видеокамерите в залата.

Снимка: EPA, Getty Images

Шефът на Фейсбук имаше и разгорещена размяна на реплики с републиканския сенатор Тед Круз.

В друг момент от изслушването, Круз показа на Зукърбърг скрито съдържание в Инстаграм, върху което има предупреждение „Възможно е да видите съдържание, което съдържа изображения на сексуално насилие над деца“ и в същото време предлага възможност „Искате ли все пак да го видите?“

Снимка: EPA, Getty Images

„Какво си мислехте, г-н Зукърбърг?!“, избухва Тед Круз насреща.

Шефът на Фейсбук и Инстаграм разказва, че „простото обяснение зад това е, че вместо това съдържание да се блокира, то цели да насочи хората към друг тип съдържание, което по-скоро би им било полезно“. Въпреки това Зукърбърг обеща лично да провери за какво точно става въпрос.

И ТикТок не беше пощаден

Шу Зи Чиу също се опита да защити компанията си, но не успя. Той беше попитан от сенатора Том Котън дали разпознава името на Чейс Наска – 16-годишно момче от Ню Йорк, което се самоубива през 2022 г. след като гледа повече от 1000 различни публикации на тема насилие и самоубийство в ТикТок.

Семейството на Наска присъстваха на изслушването. Чиу зауви, че е запознат със случая.

Тед Круз също използва момента да нападне Чиу. Републиканският сенатор попита дали ТикТок споделя информация с Китай. Чиу отговаря негативно, но Круз бърза да го прекъсне и на висок глас да каже „Не ви вярвам“.

Снимка: EPA, Getty Images

Последва твърдение на Круз, че някои потребители са блокирани да виждат съдържание в мрежата, което е цензурирано от китайското правителство. Чиу отрече.

В същото време се появи и едно шокиращо признание – шефът на ТикТок заяви, че децата му не използват неговата платформа. Причината – в Сингапур, където те живеят, ТикТок няма версия, която да може да се използва от лица под 13 години.

Още разкрития

По време на изслушването стана ясно с колко модератори разполага всяка една социална мрежа. Тяхната работа е да идентифицират и премахват неподходящото съдържание.

За компанията Meta на Зукърбърг работят 40 000 модератори. ТикТок има същата бройка. Но за сравнение – за X (или Туитър) модераторите са едва 2300. Същото важи и за Snap.

Снимка: EPA, Getty Images

Пред сената Зукърбърг заяви, че деца под 13-годишна възраст им е забранено да използват платформата. Тези профили се премахват. В същото време беше изнесена информация, че такива профили все пак има. В един от тях малко момиче моли да бъде оценена нейната красота. Клипът е гледан почти 400 000 пъти.

Последиците

Технологичните шефове бяха предупредени от сенатора Том Тилис:

Можем така да ви регулираме, че да фалирате. Само да поискаме!

„Децата не са ваш приоритет. Децата за вас са продукти“, заяви сенатор Марша Блекбърн. Тя призова технологичните гиганти да работят заедно със законодателните органи, за да се спрат смъртните случаи сред децата.

„Дами и господа, децата ви имат в ръцете си смъртоносно оръжие – независимо дали става въпрос за телефон или таблет“, каза сенатор Том Тилис.

Основната цел на изслушването е да се подпомогне приемането на редица закони, чиято цел е да ограничат сексуалното съдържание с деца онлайн. Американският конгрес е многократно критикуван през годините, че не е достатъчно ангажиран с тематиката.

Снимка: EPA, Getty Images

За последните години е приет само един закон по темата.

Подготвя се и нов, според който социалните мрежи ще трябва да въведат драматично строги мерки за ограничаване на онлайн тормоза и сексуалната експлоатация на малолетни. Платформите ще трябва също да спрат да събират лични данни, както и да дадат достъп на родители до личните данни на децата им.

Критици на закона твърдят, че той ще доведе до цензура онлайн.

Надеждата е, че това изслушване ще подпомогне приемането на нови закони и ограничения онлайн.