По-високи такси за хазарта предвидиха депутатите в Закона за държавния бюджет за 2024 година.

С тези промени Министерството на финансите очаква да събере допълнителни 200 милиона лева в бюджета. От бранша предупреждават за фалити в сектора, тъй като таксите скачат с пъти.

Снимка: bTV

Лиценз за онлайн залагания от 100 хиляди вече ще струва 400 хиляди лева плюс 20% от печалбата. Повече ще плащат и игралните зали и казина.

Снимка: bTV

Увеличението на таксите важи и за вече издадени разрешения и това стана повод за разногласия по време на дебатите в пленарна зала.

Снимка: bTV

„Държавата може да реши да промени данъчното облагане, каквото по същество са тези такси, как ще се нагодят субектите е техен проблем, а голяма част от таксите не са осъвременявани от 10 г.“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че от икономическа гледна точка всички оператори са равнопоставени.

От „Възраждане“ видяха още ползи от решението, освен икономически.

„Ще има много, които ще се откажат да подновяват лицензите и това ще бъде полезен макар и нетърсен за обществото ефект“, посочи Димо Дренчев от партията.

От бранша не са съгласни с начина, по който са направени промените, както и със срока за внасяне на дължимите такси.

„Предложенията са меко казано скандални и най-вече начинът, по който бяха вкарани в последния момент, без да бъдат обсъждани с бранша. От човек, който няма тези пари, няма какво да вземеш, няма как да се съберат тези пари - хората почват масово да си връщат лицензите, затварят залите, освобождават персонал, приключват договорите за храни напитки, преустановяват строителството на нови обекти или ремонти на съществуващи. 200 милиона няма да бъдат събрани, това е категорично“, коментира Кирил Груйчев, Адвокат на Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България.

Предвижда се със средствата да бъдат финансирани разходни пера през 2024 г.