Забраненото в реалния живот, ще е наказуемо и в интернет. От днес с това трябва да се съобразяват 19-те най-големи платформи с по над 45 млн. потребители. В сила влиза нов европейски Закон за цифровите услуги.

Социалните мрежи и онлайн платформите ще бъдат следени директно от Европейската комисия. А според новите правила, независимо дали публикувате нещо в мрежата, пазарувате или общувате, вашите лични данни трябва да бъдат защитени - това включва произход, религия, сексуална ориентация. Основната цел е да бъдат предпазени малолетните потребители от порнография и атаките на педофили.

Платформите вече са длъжни, ако искаме да се откажем от реклами, да ни гарантират това. От днес също така трябва да ни информират и да ни обяснят причините, ако премахнат наша публикация. А ние - потребителите, имаме право на жалби.

Дезинформацията обаче остава огромен проблем - особено в следващата година на ключови избори, както в Европа, така и в Съединените щати. Защото от юридическа гледна точка съвсем не всяка фалшива новина е текст, който нарушава законодателството.