Франция налага задължително родителско съгласие за социалните мрежи, предаде Франс прес.

Мярката се съдържа в законопроект, който в сряда бе приет единодушно в долната камара на парламента - Националното събрание, а в четвъртък се очаква да бъде одобрена и от Сената.

Тя задължава социалните мрежи, като ТикТок, Снапчат или Инстаграм, да проверяват възрастта на техните потребители и когато се окаже, че даден потребител е под 15 години, да изискват родителско съгласие той да ползва социалната платформа, съобщи БТА.

Датата за влизане в сила на нормативния акт обаче не е ясна, защото това зависи и от мнението на Европейската комисия. Тя трябва да се произнесе дали той е в съответствие с европейското право.

Социалните мрежи ще имат една година, за да се подчинят на разпоредбите, когато става дума за нови техни абонати и две години за вече съществуващи акаунти. Техническите детайли са все още обект на дискусии.

Така нареченото „дигитално пълнолетие“ , фиксирано на 15 години, за което се говори в текста, не е новост във Франция. То беше въведено в страната през 2018 г. посредством прилагане на европейски нормативен акт. Но този праг касаеше досега до голяма степен възрастта, под която, е нужно родителско съгласие, за обработка на личните данни на непълнолетно лице.

На теория социалните мрежи във Франция не могат да приемат абонати под 13 години. Но на практика това не се спазва. Средно в тях подрастващите се регистрират за първи път на около 8 години и половина. А над половината от децата от групата 10-14 години вече присъстват в тези мрежи, показват данни на Националната комисия за дигитализация и свободи.

Когато новите разпоредби влязат сила за социалните мрежи, то тези от тях, които не ги спазват, ще получат глоба, възлизаща на до 1 процент от световния им оборот.

Новите мерки позволяват и попечител на дете под 15 години да може да дава изискваното съгласие и налага на мрежите да активират механизъм за контрол на времето на използването им от непълнолетните.