Седми ден взаимен обстрел. От понеделник насам от ивицата Газа към Израел са полетели близо 2500 ракети – повече от общия им брой за последните няколко години. Тел Авив също не спира с бомбардировките и артилерийския огън. Според израелската армия примирие сега само би позволило на палестинските групировки да се прегрупират.

„За разлика от "Хамас", които умишлено се крият зад цивилните, ние правим всичко възможно, за да избегнем или да ограничим цивилните жертви и да се целим директно в терористите“, каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Снимка: Reuters

Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъди отново кризата в Близкия Изток. Снощи американският президент е разговарял по телефона с израелския и с палестинския лидери. Позицията на Вашингтон е непроменена – подкрепа за правото на Тел Авив да се защитава и тревога заради цивилните жертви и от двете страни. Джо Байдън е призовал Нетаняху за защита на журналистите, след като вчера израелската армия събори блок, в който се помещаваха и офисите на международни медии.

„Шокирани и ужасени сме. За щастие, бяхме предупредени и журналистите ни успяха да се евакуират. Ще продължим да работим, за да разказваме на света какво се случва в Газа. Но и ще търсим отговор на въпроса защо тази сграда трябваше да бъде бомбардирана“, каза Гари Прюит, президент на "Асошиейтед прес"

Нощем жителите на Газа търсят убежище в болниците, с надеждата те да не бъдат превърнати в цели.

Нови протести и нови сблъсъци с израелската полиция избухнаха снощи. На 15-и май жителите на Западния бряг и ивицата Газа отбелязват годишнината от т.нар. "Катастрофа" – създаването на държавата Израел и изселването на хиляди палестинци от родните им земи.