Има ли връзка между частния „СС клуб“ на убития Мартин Божанов-Нотариуса и кръга „Осемте Джуджета“ на издирвания бивш следовател Петьо Петров-Еврото? Любопитен е факта, че бившата съпруга на Еврото живее в мезонет, купен от Нотариуса.

Клубът на Нотариуса и ресторантът на Еврото станаха известни след разследвания на Антикорупционен фонд, като тайни терени на търговия с влияние върху магистрати при повдигането на обвинения и решаването на съдебни дела.

„СС клуб“ е собственост на убития преди три седмици Мартин Божанов-Нотариуса – мъжът, който доби известност от разследването на Антикорупционен фонд през 2021 г. за прокурорски рекет върху бизнесмена Веселин Денков и приятелката му Ивайла Бакалова. Чрез своя фирма Божанов е продал мезонет и два гаража на Любена Павлова - ключова фигура в публикациите за рекет и търговия с влияние в ресторанта на Петьо Еврото „Осемте джуджета“.

Сделката е станала през 2022 г., когато Любена все още е съпруга на Петров и носи фамилията му. Данните от имотния регистър са цитирани и от сайта „Бърт“. Нотариалният акт за продажбата на мезонета обаче дава още интересни детайли.

Любена е вписана не само като купувач, а и като пълномощник на продавача, т.е. на фирмата на Божанов – „Клеманн“. Божанов ѝ е дал пълномощно да се разпорежда с фирмата, която пък до 2020 г. формално е собственик на тайнствения „СС клуб“. Продаденият мезонет на Любена се намира и близо до дома на Божанов, където беше намерен застрелян.

Снимка: bTV

„Любена Петрова като пълномощник на управителя на дружеството собственик на имота го продава на себе си, като Любена Петрова е физическото лице. Това документира връзката между нея и Мартин Божанов с тази сделка и съответно може да се каже, че е индикация и за връзката между групите на Еврото и Нотариуса, доколкото Любена Петрова и сама е заявявала, че малко или много е участвала в дейностите на Петьо Петров“, твърди адвокатът от Антикорупционен фонд Андрей Янкулов.

bTV пита и самата Любена за сделката с Божанов. Тя отказва да застане пред камерата, но се съгласява да говори по телефона.

„Единствената ми връзка е, че съм купила от него апартамент, както и че се оказа, че сме живели на около 500 метра едни от друг – нямах идея, че е живял близо до мен. Не съм му проверявала фирмата или какво друго притежава. Аз съм се интересувала от един апартамент, който съм закупила – взех го на прилични пари. Мой си е, в него живея“, твърди тя.

Любена Петрова купува 313 квадрата мезонет и гаражи на цена от 250 000 евро. Колкото до отношенията ѝ с Божанов, тя казва: „Не желая да споделям ако трябва да съм честна. Познавах го, не е било по линия на съдебната система и такива глупости“. Отрича да има връзка между Нотариуса и Еврото.

 

„Да, за да мога да си изповядам сделката сама, в смисъл да не идва и той при нотариуса“, така Любена обяснява наличието на нотариален акт, в който пише, че тя е пълномощник на фирма „Клеманн“.

Бившата съпруга на Петьо Петров отрича да знае за частния клуб на Божанов, който сега се проверява за търговия с влияние. Написаното в нотариалния акт обаче повдига съмнения, казва Андрей Янкулов. „Показва едни по-особени отношения на доверие  между двамата, след като точно по този начин е изповядана сделката с такъв тип пълномощно“, обяснява той.

 

Още преди седмица връзка между кръговете на влияние около „СС клуб“ и „Осемте джуджета“ потърси и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. „Едно име излиза пред скобите – това на бившия главен прокурор“, каза тогава той.

Иван Гешев пък веднага отвърна, че ще съди всички, които излизат с невярна информация за него. „Радвам се, че съм изкаран пред скобите, защото вътре в тях се намират хора, до които никога не съм искал да стоя. Все пак на снимката с Петьо Еврото видимо е Борислав Сарафов“, написа той в социалните мрежи.

Въпросът е как прокуратурата ще докаже данните за търговия с влияния, рекет и подкупи и ще бъдат ли обвинени конкретни магистрати?

„Те самите ще се саморазследват, което е някак си трудно да се случи обективно и безпристрастно, защото сами разбирате с тези взаимни обвинения, всеки един ще гледа да неглижира собственото си участие и да акцентира върху участието на някой друг“, твърди адвокат Янкулов.

Той смята, че всичко е въпрос на контрол от страна на парламента. Народното събрание има право да изиска и анализира данните по случаите Нотариуса и Еврото в специализираните съдилища, прокуратурата и МВР. Това според Янкулов ще хвърли светлина върху аферите на съдебната власт и ще осигури обществен натиск срещу тях.