Мартин Божанов-Нотариуса, който беше показно убит, е консултирал и българска банка, съобщават от „Антикорупционния фонд“.

Информацията за това се съдържа в дело от 2017 година, по което Мартин Божанов и бившият съдия, тогава вече адвокат, Велимир Атанасов са били свидетели.

Случката накратко:

Николай Соларов, тогава прокурор във Върховна касационна прокуратура (наричан от свидетеля Атанасов “Кольо Соларов“), вече пенсионер, подава жалба в Софийска районна прокуратура (СРП) срещу млада жена за нанесена му лека телесна повреда и хулиганско поведение.

Според Соларов на 15 февруари 2017 година в 8 часа сутринта той и съпругата му (която работи в администрацията на прокуратурата) са имали конфликт с жената за предимство на пътя. Конфликтът прераснал във физическо съприкосновение, при което тя го одрала по лицето. Соларов представя съдебно-медицинско удостоверение за причинена му лека телесна повреда, въпреки която все пак успял да отиде на работа, макар и да го е било срам да се покаже на колегите си, а и няколко месеца след това е бил на успокоителни, предава АКФ.

В хода на разследването се появяват двама свидетели, които изцяло потвърждават версията на върховния прокурор – това са Мартин Божанов-Нотариуса и бившият съдия, тогава вече адвокат Велимир Атанасов, негов съдружник. Те казват, че пили кафе на улицата до главния офис на българска банка, на която са консултанти, и станали неволни свидетели на случката в 8 часа сутринта, докато чакали за среща в банката.

По-късно при съдебното разглеждане на делото Божанов и Атанасов потвърждават показанията си срещу младата жена от досъдебното производство, а нейната и на свидетелите ѝ версия, че е имало и нецензурни изрази от страна на прокурора, заплахи с позицията му в прокуратурата и хвърляне на бутилка по нейния автомобил, остава некредитирана от съда. Жената е призната за виновна, получава административно наказание „глоба“ и е осъдена да заплати на Соларов 2500 лева обезщетение по депозирания от него граждански иск. Присъдата е потвърдена от Софийски градски съд и влиза в сила.

Как е станало ясно, че Божанов и Атанасов предоставят „правно обслужване на банката“?

В протокола за разпит от досъдебното производство свидетелят Мартин Ангелов Божанов е записан като “неосъждан, адвокат от САК”. Представлявалата подсъдимата по делото адв. Галя Гълъбова се опитва да оспори достоверността на свидетеля Божанов, като му иска справка за съдимост и прилага медийни публикации, които го свързват с имотни измами, но това е отхвърлено от съда. В крайна сметка съдът се уповава в значителна степен на показанията на Божанов и Атанасов, за да признае подсъдимата за виновна.

С цел да се провери истинността на показанията на двамата свидетели, оказали се удобно за прокурора Соларов около банката в 8 часа на това февруарско утро, съдът уважава искането на адв. Гълъбова за предоставяне на консултантските им договори с банката. В съдържащия се по делото списък присъстват и номерата на делата и производствата, по които Велимир Атанасов и дружествата на Мартин Божанов предоставят правно обслужване на въпросната българска банка.

„Този списък и разказаното накратко наказателно дело 11728/2017 г. на СРС показват, че за пълното изясняване на дейността на групата на Мартин Божанов трябва да се изследват подробно всички дела, в които е участвал, независимо от процесуалното му качество, и всички договори, които той и свързаните с него лица са сключвали“, заявява Николай Стайков, разследващ журналист от Антикорупционния фонд. Цялата публикация на Антикорупционния фонд четете тук.

Разследването на смъртта на Мартин Божанов-Нотариуса

След разпореждане на Софийския градски съд не е предоставено разрешение за достъп до трафичните данни от мобилния телефон на Мартин Божанов-Нотариуса. Това става ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на депутатски въпрос.

„На 01.02.2024 г. по досъдебно производство от СДВР е изготвено предложение до СГП, като прокуратурата от своя страна е внесла предложение до СГС. С разпореждане на СГС не е предоставено разрешение за достъп до трафичните данни. От СГП е изготвено ново предложение до СГС, по което до настоящия момент няма произнасяне от съда“, се допълва в отговора на министъра.