Намерението си за втори мандат президентът Румен Радев обяви в понеделник преди обед, а следобед от ОЛАФ съобщиха, че има нередности в обществена поръчка с европейски пари, проведена докато президентският съветник Пламен Узунов е вътрешен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Тези събития отключиха поредния сблъсък между управляващите и президента:

„Докога разюзданото президентство и служителите му ще ни позорят пред Европа. Г-н Радев, вие сте позор. Призовавам ви да оттеглите заявката си за втори мандат. 4 години стигат!“, каза Спас Гърневски, ГЕРБ.

От европейската служба за борба с измамите искат България да върне 6 милиона евро, а прокуратурата да разследва промяната на условията по търга.

От президентството се включиха в словесната престрелка писмено и настояха за пълна информация по случая:

„Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна "сензация" бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата“.

Въпреки че е обявена от служебното правителство, договорът за доставка на 290 автомобила е подписан по времето на третия кабинет Борисов:

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, каза Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

„Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство“, коментира пък премиерът Бойко Борисов.

Днес темата с джиповете е повод за престрелка с президентството, но през 2018-та е повод за гордост за премиера: 

„Мотори, коли, джипове. 68% сме усвоили от парите, които Европа даде за границата. Другите се обжалват, но продължава да идва техника“, казва на 7 октомври 2018 г. премиерът Борисов.

„Автомобилите са оборудвани с необходимите средства за комуникация. Така че са в пълна окомплектовка да изпълняват задачите, за които са предназначени“, заявява Младен Маринов през октовмри 2018 г.

А с днешна дата, в отговор на анонса на Румен Радев, че ще участва в изборите за президент и очаква първо от БСП да кажат дали ще го подкрепят, Корнелия Нинова заяви, че знаела за кандидатурата му предварително, но за подкрепа Радев ще трябвало да изчака:

„За формата и начина, и времето на номиниране и двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори“, заявилидерът на левицата Корнелия Нинова.

През седмицата започна да се подрежда и картината за парламентарните избори - социалистите обявиха водачите си на листи, а ВМРО напуснаха коалицията с НФСБ и обявиха, че ще участват сами на вота:

И докато партиите се готвят за състезанието, правителството отпусна 65 милиона лева за провеждането на вота. Над 43 милиона пък бяха насочени за купуването на машини за гласуване. Така цената на изборите дотук достига почти 110 милиона лева и ги превръща в най-скъпите досега