Коалицията "Обединени патриоти" вече е в историята. Причината е, че една от двете останали партии в нея я напусна. ВМРО официално обявиха, че се явяват на изборите сами.

След два парламентарни мандата в 43-то и 44-то Народно събрание от този петък коалицията „Обединени патриоти“ официално не съществува.

ВМРО я напуснаха и обявиха, че ще се явят на парламентарните избори сами. Те са информирали НФСБ за решението си. Хората на Валери Симеонов обаче отказаха коментар и обявиха, че ще информират допълнително за начина, по който те ще се явят на вота.

От ГЕРБ запазиха мълчание по темата и казаха, че това не е тяхна работа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Опитахме се да постигнем единство на партиите от патриотичния спектър, не успяхме. Сега ще положим усилия да превърнем ВМРО в една сериозна гражданска платформа Имали сме различна приоритетност по проблемите, които защитаваме, но не сме имали дисонанс“, обясни депутатът Искрен Веселинов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самостоятелното явяване на ВМРО е мотивирано от желанието на структурите на партията и постигнатите резултати, които ВМРО направи на евроизборите и местните избори“, отбеляза организационният секретар на партията и депутат Юлиан Ангелов.

Към момента разпределението на силите в Народното събрание е следното: ГЕРБ имат 95 депутати, ВМРО - 12, а НФСБ - 9. Управляващата коалиция е на ръба на мнозинството.

От ВМРО обаче увериха, че управлението няма да бъде изложено на риск и сътрудничеството ще продължи до последния ден на това Народно събрание.

А последният ден на този парламент ще е 5 март. Работните дни, които остават на депутатите в този един месец, са 11.