ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена тайна, или умишлено подтиква разследването в определена посока. Това обяви в предаването „Тази събота“ Емилия Недева, адвокат на съветника на президента Пламен Узунов по повод изнесаната от ГЕРБ информация, че Узунов е разследван за обществената порачка за джипове за МВР

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при закупуването на полицейски джипове. Това съобщи официално преди дни Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.

Службата препоръчва на българската прокуратура да започне разследване за злоупотреба със служебно положение.

В това официално съобщение не се споменават нито имена, нито дати. Ясно е, че разследването на ОЛАФ е започнало през юли 2018 г. и е  установило е, че вътрешното министерство е нарушило разпоредбите и е купило автомобили за пресечени терени, вместо такива за всякакви терени.

От ГЕРБ обаче излязоха с позиция, че подмяната на критериите за полицейските джипове е направил бившият служебен вътрешен министър, сега съветник на президента – Пламен Узунов. „МВР не е имало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд“, гласи още позицията на управляващата партия.

В официалните изявления на прокуратурата нямаше нищо такова, няма го и в прессъобщението на ОЛАФ, коментира адвокат Недева.

Според нея ГЕРБ или разполага с информация, която е следствена тайна, или умишлено подтиква разследването в определена посока.

„За мен основният въпрос след тази официална позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности за елементите на разследването. Откъде знае къде е концентрирано това разследване. Дали партия ГЕРБ подтиква разследването в някаква посока или получава информация, която не следва политическа сила да има“, попита адвокат Недева.

Тя обяви също, че нито при вътрешния одит, нито при външния на обществената поръчката е подаден сигнал за нередности.

По думите й Валентин Радев е подписал договора, не заради решенията на КЗК и на ВАС, а защото не е имало сигнали за нередности.

Въпреки решението на ВАС, поръчката може да бъде прекратена, може да бъде прекратен и вече подписан договор, заяви адвокатът на Узунов.

На въпроса разпъва ли президентът Румен Радев политически чадър над Пламен Узунов тя отговори: „Политически чадър не може да отвори институция, която няма правомощия нито по отношение на проверките, нито по отношение на разследването. По-скоро целта е да бъде дискредитирана президентската институция“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!