След доклад на ОЛАФ у нас започна разследване по афера за купени полицейски джипове и други коли с европейски пари. 

По информация от източници на bTV в този доклад се споменава и името на бившия служебен вътрешен министър, сега съветник на президента – Пламен Узунов.

Поръчката за въпросните автомобили е обявена на 2 март 2017 г. – по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство през 2017 г. Договорът обаче е сключен от третото правителството на ГЕРБ заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 г.

Прокуратурата проверява двама висши служители на МВР за търговия с влияние, корупционни и длъжностни престъпления.

За злоупотребите във вътрешното министерство съобщи вчера Европейската служба за борба с измамите.

От ОЛАФ настояват страната ни да възстанови в бюджета на Евросъюза близо 6 млн. евро, които са платени за колите.
Средствата са отпуснати на България безвъзмездно, но са похарчени неправомерно, твърди в разследването си ОЛАФ.

Вместо нови полицейски коли са купени автомобили тип SUV от по-стари запаси.

Според Агенцията за обществени поръчки процедурата е започнала при служебният министър Пламен Узунов, обжалвана е пред КЗК и ВАС, след което договорът е подписан от Валентин Радев като вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“.

След доклада и по препоръка на ОЛАФ прокуратурата започна разследване като присъедини материалите към друго досъдебнопроизводство за търговия с влияние. Предстои да бъде повдигнато обвинение.

От прокуратурата не казаха дали разследват Пламен Узунов по случая, а адвокатът му заяви, че не знае.

От президентството настояват за пълна информация по случая и твърдят, че сделката е задвижена от кабинета „Борисов 2“ и разписана от кабинета „Борисов 3“.

Позицията на ГЕРБ е, че разследването на ОЛАФ е за подготовката на процедурата за обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с Европейската комисия критерии за доставка на високопрохидими автомобили за полицията.

„МВР не е имало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд“, гласи още позицията на управляващата партия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!