Буквално минути, след като от пресцентъра на прокуратурата обявиха, че длъжностни лица от МВР са обвинени за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна, държавното обвинение не се възползва от възможността да даде повече яснота за скандалния случай, който вече има и мащабни политически последици по оста „правителство – президент“.

Снощи стана ясно, че европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е установила нарушения при купуването на джипове „Грейт Уол“ за МВР с европари и сега страната ни ще връща милиони евро. Управляващите обвиниха президента Румен Радев, че по време на назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков тогавашният силов министър Пламен Узунов (който в момента е част от президентския екип) е подготвил обществената поръчка с условия, фаворизиращи конкретен участник. От „Дондуков“ 2 отговориха, че договорът е подписан по времето на кабинета „Борисов 3“.

„След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените от ОЛАФ материали са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми, са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл. 321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.2 от НК. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“, пишеше днес в съобщението на Специализираната прокуратура.

На импровизиран брифинг днес съдебни репортери припомниха на прокурор Валентина Маджарова, че именно Пламен Узунов е разследван за търговия с влияние (включително и чрез зрелищно влизане на прокурори в президентството – б.р.) и попитаха дали той сега отново е влязъл в полезрението на държавното обвинение заради сделката за джиповете. Тя обаче категорично отказа даже да потвърди, че името му присъства в доклада.

„Каквото има Специализираната прокуратура да каже по отношение на доклада на ОЛАФ е изписано в съобщението. Не бих искала да коментирам“, заяви тя. А защо въобще данните за злоупотреба с власт са присъединени към разработка за търговия с влияние: „Така е преценил наблюдаващият прокурор, има относима разпоредба в НК, която дава тази възможност“.

Адвокатът на Пламен Узунов заяви за bTV, че клиентът му не е подписал договора за колите и че няма никаква информация по случая. Защитата на президентския секретар категорично не са уведомявани от прокуратурата за евентуални обвинения във връзка с изложеното в доклада.

20 кг за Америка

Значително по-словоохотливи бяха прокурорите по отношение на акция срещу международна наркомрежа за трафик на хероин към САЩ. В София е пресечена пратка с 20 кг дрога за около 260 000 евро. В ареста са шестима, от които трима българи. За организатор се смята сърбин, срещу когото е имало покушение у нас през 2007 г. отново във връзка с наркотици.

Има данни, че доста скромните за американските мащаби 20 кг хероин са били част от по-голяма пратка. Не стана ясно дали тя е била задържана на друг етап от пътя си към САЩ.

Наркотикът е внесен у нас с камиони. „Няма информация как точно е бил изнасян“, признаха от спецпрокуратурата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!