Скандалният договор за покупка на джипове за МВР, заради който сега страната ни ще връща милиони на ЕС, е резултат от процедура, започната още през есента на 2016 г. от второто правителство на Бойко Борисов, като самият договор е подписан по време на настоящото управление. Това посочиха от прессекретариата на държавния глава ден, след като доклад на европейската служба за борба с измамите предизвика политически трус у нас.

Управляващите обвиниха президента Румен Радев, че по време на назначеното от него служебно правителство на Огнян Герджиков тогавашният силов министър Пламен Узунов (който в момента е част от президентския екип) е подготвил обществената поръчка с условия, фаворизиращи конкретен участник. Днес и от прокуратурата обявиха, че данните за злоупотреба с власт от доклада са присъединени към производство по търговия с влияние, но от държавното обвинение не пожелаха да кажат в прав текст дали връзката между двете е Узунов.

„Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора“, посочват от „Дондуков“ 2.

От прессекретариата отбелязват и че „внушението“ за вина на Узунов за случилото се е било тиражирано и преди две години, но това „няма да го превърне в истина“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!