„Както обикновено „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на правителствено заседание по повод разследването на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили за МВР.

"Чух за някаква позиция на президентството, не знам защо се замесва моето име в този скандал", заяви премиерът

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва по казуса пред премиера. Той напомни, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат е успял да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз. 

„При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът на вътрешните работи и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас. 

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори“, напомни още министър Терзийски и изрази недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили. 

Разследването на ОЛАФ отново предизвика словесни престрелки между президента и премиера. От президентството казват, че скандалният договор е подписан от правителството на Борисов, а от кабинетът отвръщат, че обществената поръчка е осъществена по времето, когато президентският съветник Пламен Узунов е бил вътрешен министър.