Напрежението между управляващи и президент продължава да расте. Заради скандала с ОЛАФ за опорочената поръчка на новите джипове за МВР от ГЕРБ призоваха Румен Радев да се откаже от заявеното участие за втори мандат.

Поредният рунд в скандала между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“ този път стартира в Народното събрание. Депутати от ГЕРБ поискаха Радев да се откаже да се кандидатира за втори мандат.

„Докога разюзданото президентство и служителите му ще ни позорят пред Европа. Г-н Радев, вие сте позор. Призовавам ви да оттеглите заявката си за втори мандат. 4 години стигат“, каза Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ.

„България е осъждана неведнъж заради това, че депутати от ГЕРБ лъжат от тази трибуна“, каза Крум Зарков, депутат от БСП.

Темата беше обсъдена на правителственото заседание.

„Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това Президентство“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Премиерът изиска от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да докладва по казуса с парите за полицейските автомобили, които ще трябва да се връщат на Европа.

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, смята Терзийски.

По време на скандала в парламента президентът Румен Радев обсъждаше с културни дейци изграждането на нова национална концертна зала. От прессекретариата му обявиха, че отказват коментар по темата.
А БСП бяха лаконични.

„Това е правен и юридически въпрос и отново нещо такова се превръща в повод за политически спорове. Ние сме за ненамеса в работата на съда“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обяви още, че БСП ще реши дали да подкрепи кандидатурата му за втори мандат след парламентарните избори.