750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС реши тази седмица Еврокомисията. България ще получи достъп до 13 милиарда евро.

„Малко над 12 милиарда ще получи България. 9 милиарда от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 милиарда под формата на заеми“, заяви комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел в „120 минути“.

„Това, което е по-важно е, че зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати, така че възстановяването да бъде наистина устойчиво и вземащо предвид нуждите“, каза Габриел, която наблегна, че трябва средствата да бъдат за стратегически инвестиции.

Тези 750 милиарда бележат исторически момент за Европа, защото са общ дълг, който обединява всички страни членки и трябва да бъде върнат до 2058 г., заяви българският еврокомисар.

Според нея трябва да бъдат отделени приоритетно средства за науката и тя се радва, че ЕС е определил тази сфера като изключително важна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Кризата доказа, че не можем да се справим без наука“, категорична е Габриел, защото не можем да се преборим с пандемията без научни изследвания.

„Дори сега, когато говорим за нови лекарства (за коронавируса), това се случва благодарение на иновациите. Със суперкомпютъра може да бъде бъде открита много по-бързо молекула, могат много по-бързо да бъдат ясни характеристиките (на болестта)“, каза Габриел.

Европа все още е сред водещите световни сили в научните изследвания. 25% от научните публикации са европейски, а на континента са само 7% от световното население. 20% от инвестициите в научни разработки също са на Стария континент.

Нужна е обаче промяна и Европа не трябва да прави само прототипи, а реални продукти, които се комерсиализират и носят полза, заяви еврокомисарят ни.

Европейският иновационен съвет е дал голямо предимство на изследователите, защото всички „стартъпи минават на едно гише“. Важно е всеки да има достъп до информация и след това финансирането да става бързо, а не по-старите механизми, каза Габриел.

Европа има проблем с дезинформацията и фалшивите новини, които вероятно са част от целенасочена кампания срещу Съюза. Според Мария Габриел образованието отново е отговорът за справянето с т. нар. „фейк нюз“.

Има начин чрез внимателни законодателни промени и инициативи да се повлияе на социалните мрежи и да подпомогнат борбата с неверните новини. Това може да стане чрез изискване за „прозрачността на рекламите“ в тези социални мрежи.

Три са основните теми и сфери, които се атакуват чрез фалшиви новини – здраве, околна среда и миграция, за които нашето общество е много чувствително.

Следете повече по темата и споделяйте вашите истории с хаштаг #ЕвропаСрещуCovid19 в социалните мрежи.