От няколко седмици имаме подкрепа за европейски водещи компании, които вече обявиха клинични тестове на ваксина за COVID-19. Някои от тях са готови юни – юли да стартират тестовете с по-големи групи от хора, което е изключително кратко време спрямо нормална процедура, защото в началото минават през животни, след това през хора, след това започваме с група от 200 човека, но тя трябва да стигне хиляди, за да може да премине всички етапи.  Това каза в предаването "Лице в лице" еврокомисарят по иновациите Мария Габриел.

Освен това, включихме два допълнителни съвсем конкретни инструмента – единият от преди два дни – създадохме европейска платформа за споделяне на данни. За първи път в цяла Европа научните изследователи могат да споделят информацията, която имат, така че по-бързо да се намери ваксина, диагностични текстове и лечение, защото няма излизане от тази ситуация, каза еврокомисарят. 

По думите й в нормално време, за да се изработи ваксина, отнема години.

"Много е важно тя да бъде ефикасна и да бъде безопасна. Има изключително много тестове, през които трябва да мине. Това, което наблюдаваме в момента в Европа, е безпрецедентна мобилизация на научните изследователи, на бизнеса за това Европа да, че ваксината, която ще намерим и ще произведем, тя ще бъде за всички хора, в целия свят, защото по това се разграничаваме от други държави".

"Другото, което е важно – включихме всички супер компютърни центрове в Европа да работят по тази тема, защото благодарение на супер компютрите много голяма част от традиционни периоди, които отнемат време, могат да бъдат ускорени – например, те могат много бързо да проверят как реагира вирусът на определени лекарствени елементи, така че да се стигне по-бързо до намирането на решение. Те работят вече няколко седмици по тази тема", заяви Мария Габриел. 

Вижте цялия разговор във видеото.