Случващото се в Съединените щати през последните 72 часа изпраща сигнал не само към повече от 300 милиона американци, но и към целия свят. Коронавирусът уби вече над 100 000 души. 40 милиона загубиха работата си. В период на огромно социално напрежение, бруталният арест на цветнокожия Джордж Флойд, довел до неговата смърт, беше искрата, която разпали безредици от Ню Йорк до Маями.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращи атакуват полицейски участъци, скандирайки последните думи на загиналия Флойд - "Не мога да дишам". Но насърчавани от официалната власт в последните години в омразата си към медиите, критикуващи Доналд Тръмп, хиляди хора атакуват и журналистическите редакции и репортери, които отразяват събитията. Атаките срещу журналисти се редуват - и от официалната власт, и от протестиращите.

Фотографка беше простреляна в окото с гумен куршум в Минеаполис, екип на Си Ен Ен беше арестуван в петък. Телевизионен репортер беше нацелен със сълзотворна граната в Кентъки, докато предава на живо, а кореспондент на "Фокс", заедно с неговия екип бяха нападнати директно пред Белия дом. Всичко това се случи само в рамките на 48 часа. 

Междувременно, в Атланта централата на Си Ен Ен беше обсадена от хиляди протестиращи, които се опитаха да нахлуят вътре. 

Съединените щати навлизат в дълбока икономическа криза, чиито измерения все още не са известни. Или както коментира "Ню Йорк Таймс" - "нашата нация е на ръба, опустошена от нестихваща зараза, ударена от икономически колапс, разделена на такива, които трябва да останат вкъщи и такива, които не искат. Сега отново разделена на расов принцип". Това е опасно, защото светът никога не е бил черно-бял, нито човешката природа.

На този фон президентът Тръмп не обединява, а разделя и подхранва напрежението. Той насажда крайности - насърчавайки улични протести срещу коронамерките, наложени от собственото му правителство, заплашвайки социалните мрежи заради маркиране на негови публикации, като "възхваляващи насилието".

Всичко това е лоша новина за Европа. Ако нестабилността в САЩ продължи да се задълбочава в икономически, социален и политически план, възстановяването на европейските икономики ще стане още по-трудно.

Европейският съюз планира да инжектира милиарди в страните членки, разчитайки предимно на Германия и Франция, но все по-непредсказуемата картина отвъд океана ще повлияе на икономиката на тези две страни, особено след като китайските пазари за техните стоки се свиха в последните месеци.

Коронавирусът в Европа затихва. Но световната икономика навлиза в период на хаос. Без никаква ясна картина - нито за дълбочината, нито за продължителността, нито за социалните ефекти, на които ще станем свидетели.