Най-много в българския народ ми харесва това, че са хора с идеи, които искат да допринесат. Имат искрата, която при повечето развити държави вече е ленива. България има енергия и свежест. В политическата история е имало времена, в които е била до известна степен потисната, но сега го е надраснала, това заяви известният международен предприемач Питър Сейдж.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е автор на бестселъри и експерт по човешкото поведение, роден на 13 юни 1972 година в Лестър, Великобритания.

Започва да се занимава с бизнес на 17-годишна възраст, но същевременно се интересува и от личностното развитие, а страстта му към публичните лекции се превръща в основно занимание.

През 2015 година „Вдъхновяващо лидерство сега“ слага Питър Сейдж до сър Ричард Брансън, Илън Мъск и Марк Зукърбърг.  Автор е на книгата „Въпреки всичко“, която съдържа единадесет лични писма, написани в затвора. В момента живее на канарския остров Тенерифе.

Снимка: btvnovinite.bg

За „120 минути“ предприемачът разказа, че след като напуска училище, е имал 25 различни дружества в бизнеса. Не смята, че даден човек има само успехи.

„Мисля, че съм се провалял повече пъти, отколкото съм печелил, но поддържам висок брой опити. Да, някои от тях са били световни истории на успеха, други са били грандиозни провали, а някои може би трябваше да си останат само мисли на пияна глава“, признава британецът.

С добрия бизнес идват и добрите пари. Питър разказа, че е развивал много мултимилионни компании, а първото си „Ферари“ купува в брой на 25 години. Предприемачът сподели, че редица пъти е започвал от нулата, печелил е всичко и отново е падал на началната позиция.

„Това е част от играта като предприемач – способността да се носиш по вълната, да падаш, да се издигаш отново. Затова обичам бизнеса“, коментира той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му така се дава възможност на човек да не се примирява, а да докаже колко струва.

В началото на 2017 година, е осъден за неуважение към съда и изпратен в един от най-суровите затвори във Великобритания – „Пентънвил“. Но вместо да се поддаде на отчаянието, превръща 6-месечния си престой зад решетките във възможност за личностно развитие и менторство.

След дълъг съдебен спор с голяма международна фирма, се оказва обвинен в неуважение. Признава, че не се е притеснил много. Смята, че съдебната система се е основала на рационални зрели дебати, но се оказва, че всичко се е свело до това кой може да наеме най-добрите разказвачи на истории.

Според решението на съда предприемачът е нарушил съдебно разпореждане.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едно от първите неща при влизането в затвора бе да осъзная, че не можеш да промениш случилото се, можеш само да извлечеш най-доброто от него. Когато стана ясно, че влизам  като неосъждан и  никога не съм бил обвиняван в престъпление преди това (…) - въпросът, който трябваше да си задам, бе как да превърна това в по-добро изживяване?“

Затова решава, че отговорът се крие в това да съсредоточи усилията си в помощ на другите. Питър обясни, че е използвал много от способите и уменията, научени през годините, за да помогне на затворници да се откажат от наркотици, да спрат със самоубийствата.

Получава и награда за приноса му към намаляване на насилието.

Записва и написва история по разговора си със затворник, решил да извърши самоубийство. Случва се в годишнина от смъртта на баща му, а отрицателните емоции продължавали да се натрупват.

Снимка: btvnovinite.bg
„Когато си сам, в малка килия, без способите да промениш нещата, може бъдещето да не е завладяващо. Има общ фактор за хората със самоубийствени наклонности, именно липсата на завладяващо бъдеще. За да може да се противодейства бързо, трябва да се промени нагласата. Успях да му покажа, че урокът, който ще предаде на дъщеричката си и на неродената му рожба, е как се справя силен човек с бедите, а не как се предава, как изоставя хората, които ги е грижа за него, които няма да му простят, а ще го съдят за това, че не ги е обичал достатъчно. Когато го осъзна, почна да променя нагласата си. Гледаше на това като на предизвикателство, с което да се справи, а не нещо, което да го сломи“, разказа още той.

Именно затова се съсредоточава върху създаването на положителни навици, но е напълно наясно, че животът се случва и никой не може да бъде перфектен. Според него няма вредни за здравето навици, цени си благосъстоянието и търси най-доброто във всяка ситуация.

Най-трудните моменти в живота на британеца са погребенията на родителите му, както и моментът, в който се е сбогувал с кучето си.

Вижте цялото интервю във видеото!