Това място е пълно с легенди. Малкото селище в Алпите, разположено сред девствена природа, изглежда толкова отдалечено от цивилизацията, че ако не беше медийният шум, Давос щеше да е познато име за няколко хиляди богати ценители на ските.

Снимка: bTV

Но малкият швейцарски курорт се къпе в митология. Вече 50 години, всеки януари, в шепата хотели, разположени по единствената улица на курорта, парите на света срещат властта.

Снимка: bTV

Когато 32-годишният германец Клаус Шваб организира за първи път малка конференция в Давос през 1971-ва, той не предполага, че пет десетилетия по-късно, това ще е център на неформалния контакт между световната политика и икономика.  

Давос е известен като пионер в зимния туризъм в Алпите, желана и дива дестинация за стотици ентусиасти, които се потапят в бели приключения. Младият Клаус знае това. Той има няколко висши образования и добри контакти. Днес, 81-годишният доктор на техническите науки е основното лице зад форума. Церемониал-майстора, които обединява, посредничи и приобщава.

Снимка: bTV

"Ние празнуваме нашата 50-та годишнина. И хората често ме питат: Кое е нещото, с което най-много се гордееш от всичко, което създаде през последния половин век? Отговарям: С две неща. Първо, сред първите хора, които наех, срещнах своята съпруга. Това е първото нещо, с което се гордея. Но най-много се гордея с общността, която изградихме тук", казва  Клаус Шваб на откриването на форума.

Над 3000 топ мениджъри, които управляват бизнес за стотици милиарди, държавни глави и знаменитости, които търсят по-сериозен имидж, пристигат в малкия курорт и запълват всички хотели в радиус от 100 километра. В самия Давос нощувката достига 16 хиляди евро.

Снимка: bTV

Тази година, безспорно най-очакваният човек беше американският президент Доналд Тръмп. Това е второто негово участие, след като през 2018-та той беше посрещнат с недоверие и изпратен с недоверие от затворената общност тук. Тръмп обаче пристигна по доста по-различен начин. С прясно подписано търговско споразумение с Китай в джоба и безспорни данни за растеж на икономиката.

"Когато е чисто и красиво – всичко е наред. Но има един друг континент, където пушеците са на нива, които не можете и да си представите! Мисля, че Грета трябва да се съсредоточи върху тези страни“, казва на форума Доналд Тръмп.

Снимка: bTV

След своята реч Тръмп директно отпътува. Направи го така, както и пристигна - бързо. Разбира се, в Давос се появи и шведската активистка Грета Тунберг, която медиите обичат да сблъскват с Тръмп. През миналата година, когато Грета се обърна оттук  към световните лидери с думите: "Къщата ви гори", постъпленията от форума в Давос надхвърлиха 350 милиона долара. Мотивът "Грета срещу лидерите" освен вкусни медийни заглавия по целия свят,  явно носи и много пари на всички, където момичето се появи. 

Снимка: bTV

"Миналата година ви казах, че къщата ви гори. Казах ви, че искам да се паникьосате. Предупредиха ме, че е опасно да казвам на хората да се паникьосват за климатичните проблеми. Така че не се притеснявайте, всичко е наред. Правила съм го и преди и ви уверявам, че това не води до нищо. Когато ние децата ви казваме да се паникьосвате, не ви казваме да продължавате, както преди", каза пред форума Тунберг.

След отпътуването на американския президент в Давос вече можеш да се движиш далеч по-спокойно. Големите световни корпорации са опънали свои щандове, пръснати из целия курорт.

Снимка: bTV

За да имаш щанд тук, първо трябва да получиш разрешение от организаторите. Една малка къщичка с бранд струва милиони. За да влезе някой в нея, също. Чаша вино - няколко дестки франка. Кетъринг - няколко хиляди франка. Известен гост, който да изнесе 20 минутна лекция - няколко стотин хиляди франка.

Снимка: bTV

На слънчевата улица в курорта срещаме и единствените българи, които правят събитие, част от програмата на Давос. Пламен Русев и съпругата му Аниела, създатели на технологичен форум, който тази година ще се проведе във Валенсия.

„Единственият човек, който държи ключовете (за участие в общността – б. а.) , е професор Шваб, който преди 50 години тук прави едно малко събитие(...). По-скоро като пикник(...) Истинската работа се върши извън конгресния център“, обясни Пламен Русев.

Снимка: bTV

„При нас хората, които идват и са част от нашата общност, изключително горди сме, че те са хора, които променят света. Те правят истинската промяна и са хора освен с его, и с големи сърца“, споделя Аниел.

Тя добавя, че всички магазини за ски принадлежности се превръщат в офисите на големи компании.

Точно в такова място влизаме - малък магазин, който през трите дни на форума е офис на огромна мултинационална компания.

Снимка: bTV

Компанията с пазарна капитализация от близо 140 милиарда долара се управлява от Андре Каланцопулос, грък, роден в малкия град Пиргос.

„Не мисля, че бизнес се управлява с капитализация. Хубаво е, когато акционерите оценяват стойността и това, което правим. Но за да продължат да се повишават акциите и акционерите да са щастливи, ние трябва да управляваме подобен бизнес с дългосрочни цели. Това правим ние - за да се движим напред, формулираме цели за години напред“, казва Андре Каланцопулос.

Вашата компания използва технологиите, създава технологии. Но ви чух да казвате на сцената - "Използвайте технологиите, но останете хора". Мислите ли, че технологиите днес правят хората по-щастливи?

Вижте, технологиите са инструмент. Понякога те заместват повтарящи се действия на хората. Пред човечеството има огромни предизвикателства като промените в климата. Но ако си мислим, че някаква невидима ръка, която се нарича "технология" ще реши всичките ни проблеми, капацитетът ни да решаваме проблемите си сега, ще намалее драстично. (...) В миналото, хората са вярвали, че Господ ще ни помогне. Имаме една известна басня от антична Гърция - "Човек се молил на Атина да му помогне с коня, който бил попаднал в блато. И Атина му отговорила - Можеш да ме призоваваш на помощ, но също може да бутнеш коня по-силно, за да излезе от калта". Това казвам и аз - технологиите помагат и ще помагат. Но не трябва да се отказваме от нашата роля в промяната.

Снимка: bTV

Но какво е промяната. По-добри лекарства? По-добри технологии? Повече пари? Повече мисъл за другия? Преди да се присъедини към компанията на Каланцопулос, Моира Гилхрист е част от висшия мениджмънт на огромни фармацевтични корпорации, които разработват лекарства против рак.  

Снимка: bTV

„На този форум в Давос тази година науката е сред основните теми. Много говорихме за важността на новите открития, но и на решенията, които се базират на неуспорими факти. Понякога това обаче означава да внимаваме с преминаването на границата между истина и неистина. Говоря ви за сензационното представяне на науката в медиите, което води до заблуждаване на потребителите на информация. Много е важно да сме сигурни, че фактите са описани обективно в медиите“, обясни Мойра Гилстрихт.

Според нея няма черно и бяло в реалността:

„От историческа гледна точка, тук са се случили много важни събития. Лидери на държави, които са били във война, са стискали ръцете си(06:02) Проблемите на света не са черно-бели. Има прекалено много нюанси. И въпреки че днес мислим в черно и бяло, на мен ми се иска повече да се концентрираме в нюансите. Там са важните решения на най-големите проблеми“, казва Гилстрихт.

Разбира се, Давос има своите гласовити противници. В дните около форума, имаше протести на най-различни места в Швейцария. Питаме единствените българи, които срещаме на форума за неговия истински смисъл на фона на все по-увеличаващо се неравенство.

Снимка: bTV

Не е ли прекалено лесно от позицията на човека, седящ в Давос - в буквалния и преносния смисъл на думата, да кажеш - Да, съгласен съм с Грета, света гори. Защото много хора виждат в лицата на хората тук източниците на неравенството и проблемите, богатите корпорации и политиците, които скъсаха Парижкото споразумение?

„Истината винаги има две страни. От едната страна е истината на инвеститорите, на бизнеса. От друга страна е разбирането какво ни се случва. И когато ти живееш в своя балон на лукс и прекрасен живот, тогава ти не виждаш, не усещаш. Чуваш, но далече... Когато обаче това се обявява постоянно..(...) Когато говорим затова, хората започват да го чуват“, смята Пламен Русев.

Снимка: bTV

На този фон големите корпорации се ориентират към по-чисти производства. В този забързан свят се ражда и ново поколение служители. То няма нищо общо с навиците и възприемането на работното място, каквото го познаваме. И изискват нова генерация мениджъри. 

„Основният съвет, който давам като лидер е: Вслушвай се в хората си. Ако си взел неправилно решение, промени посоката. Но бъди последователен. Не променяй мнението си всеки ден“, казва Андре Каландзопулос.

Снимка: bTV

Успехът като корица на списание?

„Отношението към работното място се променя... В миналото мечтаехме да постъпим в някоя компания и да прекараме в нея живота си, изкачвайки се в йерархията. Наричахме го - работа за цял живот. Сега и от страна на работодателя, и на работника, говорим за - работоспособност през целия живот. Започваш работа в компания, където изпълняваш определени задачи и се учиш. И докато го правиш, можеш да отидеш в друга компания, защото имаш необходимите знания, които вече са развити. В момента, в който компанията ти не е в състояние да ти предложи нови предизвикателства за натрупаните знания, напускаш и отиваш в друга компания. Тук говорим за активен мениджмънт и от двете страни. Работодателят не може да обещава, че ще те наеме завинаги, а ще ти дам възможност да се учиш непрестанно, така че непрестанно да си във форма да работиш това, което умееш“, смята Каландзопулос.

Давос крие много тайни. Сделки за милиарди са се сключили по малките заведения и тесните стаички в магазините, преправени на офиси. Но в този бързо променящ се и забързан свят, пред Давос също има предизвикателство. Форуми като този се появяват всяка година в различни точки на света. И всички се борят за присъствието на хората, които се събират тук.

Над Алпите се мръква. Форумът е към своя край. Време е да влязат туристите.