Финансовият министър на Съединените щати посъветва шведската тийнейджърка Грета Тунберг първо да учи в университета, преди да призове за спиране на изкопаемите горива. Активистката отговори, че не е необходима диплома за разбиране на науката. 

Сблъсъкът между Стивън Мнучин и Грета Тунберг отново подчерта напрежението във връзка с изменението на климата по време на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където правителствата са подложени на натиск да действат. 

Снимка: EPA

По-рано Мнучин беше посъветвал Тунберг, която беше отявлено критична към политиката на САЩ по време на престоя си в Давос, да изучава икономика, преди да дава уроци. 

Попитан за искането на 17-годишната тийнейджърка за незабавно спиране на инвестициите в изкопаеми горива, той каза пред репортери: "След като тя отиде и учи икономика в колежа, тя може да се върне и да ни обясни това". 

В  поредица от туитове Тунберг отговори на Мнучин. 

„Почивката ми преди следването приключва през август, но не е необходим колеж по икономика, за да осъзнаем, че оставащите ни 1,5 градуса въглероден бюджет и текущите субсидии и инвестиции за изкопаеми горива имат смисъл“, написа тя. 

„Така че или ни кажете как да постигнем това смекчаване, или обяснете на бъдещите поколения и на тези, които вече са засегнати от извънредната ситуация на климата, защо трябва да се откажем от климатичните си ангажименти“, добави Грета.