Политически и икономически лидери се събраха заедно на Световния икономически форум в Давос. Освен политически и икономически лидери, за 50-тото издание на събитието в швейцарския курорт пристигнаха и много неправителствени активисти.

Снимка: btvnovinite.bg

Участниците са около 3 хиляди от 117 държави, най-много от Западна Европа и Северна Америка.

Снимка: btvnovinite.bg

Интересен факт е, че за да участват, те плащат годишна такса - за корпорациите тя стига до 560 хиляди евро, а за отделни членове - до 56 хиляди евро. В Давос тази година се очакват най-малко 119 милиардери.

Снимка: btvnovinite.bg

Форумът в Давос отново събира на чист въздух в Швейцарските Алпи световни политически и икономически лидери. Тази година акцент в дневния ред на форума е опазването на планетата.

Затова тези, които достигат Давос с влак, плащат само на половина цената на билетите. Началото постави Грета Тунберг, която преди година прикова с протеста си вниманието на участниците. Сега тийнеджърката отправи посланията си от трибуната на форума.

Изглежда климатът и околната среда са горещи теми точно сега, но благодарение на натиска на младите хора. Разбира се, ако погледнете от друга перспектива, твърде много досега НЕ е направено, за да се намалят вредните емисии на въглеродния двуокис.

В Давос американският президент загърби темата импийчмънт, но изненада с позиция, която го приобщи към отбора на Грета.

„Аз силно вярвам в околната среда. Природата е много важна за мен“, заяви Доналд Тръмп. 

Тръмп обяви, че САЩ, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата, ще се включат в инициативата на форума за засаждане на 1 трилион дървета през следващите 10 години.

„Да се засаждат дървета, разбира се, е добре, но дори е близо до това, което е необходимо и не може да замести истинското унищожаване или възстановяване на природата“, заяви пък Грета Тунберг.

Цялата реч на екоактивистката вижте тук>

„Нашата къща все още гори! Вашето бездействие подклажда пламъците с часове. Казваме ви да действате, така както обичате децата си повече от всичко друго“, допълни активистката.

В речта си Тръмп акцентира върху разцвета на американската икономика и новите сделки на САЩ с Китай и Канада. 

„За да разберем възможностите на утрешния ден, трябва да отхвърлим прогнозите за обреченост и предсказанията за апокалипсис“, заяви американският президент.

Най-важното в Давос се случва зад кулисите, на неофициалните срещи. И още един щрих от форума: началото на деня участниците могат да започнат с медитация под инструкциите на йога гуру.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!