Опазването на планетата изненадващо обедини Доналд Тръмп и Грета Тунберг. Двамата изразиха позициите си пред участниците в Световния икономически форум.

Около 3 хиляди политически и икономически лидери се срещат и тази година в Давос. Форумът отново събира на чист въздух в Швейцарските Алпи световни политически и икономически лидери. Тази година акцент е опазването на природата.

Грета Тунберг, която миналата година прикова вниманието на участниците с протеста си в Давос, сега участва в първата дискусия.   

„Изглежда климатът и околната среда са горещи теми точно сега, но благодарение на натиска на младите хора. Разбира се, ако погледнете от друга перспектива, твърде много досега не е направено, за да се намалят вредните емисии на въглеродния двуокис“, заяви екоактивистката.

„От миналото лято повтарям тези цифри отново и отново в почти всяка своя реч. Но честно казано не виждам нито една медия или влиятелен човек да коментира тях и тяхното значение. Знам, че не искате да пишете за това, нито да говорите за това. Но ви уверявам, че ще продължа да повтарям тези цифри, докато го направите“, обеща Грета.

В Давос американският президент отказа да коментира темата импийчмънт, но изненада с позиция, която го приобщи към отбора на Грета.

„Аз силно вярвам в околната среда. Природата е много важна за мен“, заяви Доналд Тръмп. 

В речта си Тръмп обяви, че САЩ, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата, ще се включат в инициативата на форума за засаждане на 1 трилион дървета през следващите 10 години.

Тръмп не пропусна икономическите теми като акцентира върху разцвета на американската икономика и новите сделки на САЩ с Китай и Канада.

„Не е време за песимизъм. Време е за оптимизъм. Страхът и съмнението не са добри съветници, защото е време за огромна надежда и радост и оптимизъм в действие. Но за да разберем възможностите на утрешния ден, трябва да отхвърлим прогнозите за обреченост и предсказанията за апокалипсис“, смята американският президент.

И европейските лидери поставиха акцент върху "Европейския зелен пакт". Темата бе и част от разговорите им с българския премиер. В Давос Борисов участва и в дискусия за развитието на Западните Балкани. В социалната мрежа той показа, че е слушал речта на Доналд Тръмп в компанията на дъщерята му – Иванка, и заедно са обменили впечатления.

До края на седмицата световните лидери в политиката и бизнеса ще обменят позиции и ще търся общи интереси. Най-важната част от форума са неофициалните срещи и постигнатите на тях договорености.