26-те най-богати хора в света притежават състояние, което общо се равнява на това, което имат най-бедните 3 милиарда и половина души на планетата. Номер 1 в класацията е Джеф Безос, като само 1% от богатството му е равно на целия здравен бюджет на Етиопия, чието население е 105 милиона души. Данните са на организацията "Оксфам" и бяха обявени в навечерието на Световния икономически форум в Давос.

Той е най-високо разположеният град в Европа. Oт 1971 г. насам в швейцарския град се събират най-големите имена в политиката, бизнеса, както и стотици млади активисти, за да обсъдят горещите теми за света.

Тази година участниците са 2821 от 117 държави, а 120 сред тях са милиардерите. За последните 49 години много по-голямо присъствие имат мъжете спрямо жените. Близо 45 млн. швейцарски франка ще струва само сигурността на Световния икономически форум.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-дългоочакваните и обсъждани изказвания през първия ден бяха тези на Грета Тунберг и Доналд Тръмп.

Според изданието Quartz, пътуването на американския президент Доналд Тръмп до Давос струва повече от 4 млн. долара без разходите за осигуряване на сигурността на американския лидер и екипа му. 34 хил. долара от тази сума са похарчени само за коли под наем на дъщерята на президента - Иванка Тръмп. Разходите за преместването на офиса на Белия дом, придружаващ Тръмп, възлизат на още 735 хил. долара.

В навечерието на Световния форум международната организация "Оксфам" публикува годишния си доклад, според който богатите стават все по-богати. За последните 10 години броят на милиардерите се удвоил на 2153. Те притежават богатство колкото 60% от населението на планетата.

Снимка: btvnovinite.bg

22-ма от най-богатите хора в света притежават състояние, колкото доходите на всички жени в Африка. Според анализаторите пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Те настояват правителствата  да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците.

Снимка: btvnovinite.bg

Давос е място, на което могат да се видят личности от различна величина - както короновани особи, така и звезди от шоубизнеса. Сред знаменитостите от шоубизнеса, ставали част от форума през годините, са Анджелина Джоли, Шарън Стоун и Леонардо ди Каприо.

Снимка: btvnovinite.bg

През втория ден от форума британският принц Уилям, вокалът на U2 и рапърът Will.i.am застанаха рамо до рамо до най-могъщите политици и бизнесмени. През същия ден ключово беше участието на изпълнителния директор на „Гугъл“, който коментира как технологиите могат да помогнат за разрешаване на проблемите с климата.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад същата теза застава и Пламен Русев - основател и изпълнителен председател на Webit. Той е част от форума за пета година.

„Тази година тук имаше повече свързване, повече готовност за общи проекти. Вече не е модерно да бъдеш екстравагантен. Тук все повече хората се опитват да се свържат. Тази година ключовите думи са "включване", "равенство", "устойчивост", казва Пламен Русев.

В рамките на Световния икономически форум в Давос българският премиер Бойко Борисов се срещна с редица световни лидери и сподели снимки и видео от най-значимите му разговори. В социалната мрежа Борисов се похвали, че е слушал речта на президента на САЩ Доналд Тръмп заедно с дъщерята на американския държавен глава – Иванка Тръмп.

Сред имената, които пропуснаха Давос тази година, са иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, както и британският премиер Борис Джонсън.