В рамките на Световния икономически форум в Давос българският премиер Бойко Борисов се срещна с редица световни лидери. Във „Фейсбук“ профила си министър-председателят сподели снимки и видео от най-значимите му разговори.

В социалната мрежа Борисов се похвали, че е слушал речта на президента на САЩ Доналд Тръмп заедно с дъщерята на американския държавен глава – Иванка Тръмп.

Той допълва, че са споделили впечатленията си от форума и от обръщението на Тръмп.

Борисов проведе разговор и с с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Двамата обсъдиха актуални международни въпроси, като фокус на разговора им бяха резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия.

В Швейцария Борисов разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. С нея българският премиер е обсъдил водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси.

Със словенския премиер Марян Шарец Борисов е обсъдил мерки за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни. Причината е, че на този етап има нереализиран потенциал по отношение на икономическите контакти между двете държави, уточнява българският министър-председател.

По време на форума в Давос премиерът е провел разговор и с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. С него са обсъдили съвместното председателство на Берлинския процес. 

Борисов се срещна и с президента на Световния икономически форум Клаус Шваб, премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи.