България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в Европейския съюз. Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум в Давос, информират от правителствената пресслужба.

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона.

В рамките на форума Борисов разговаря с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Двамата обсъдиха актуални международни въпроси, като фокус на разговора им бяха резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия.

„Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист“, заяви премиерът Борисов.

Министър-председателят и турският външен министър обсъдиха и предстоящото посещение на Чавушоглу в София в края на този месец.

В Швейцария министър-председателят разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Във фокуса на разговора им бяха водещите теми от дневния ред на форума, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и геополитически въпроси.

Снимка: Министерски съвет

Българският премиер изтъкна, че  превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. 

Във форума в Давос участва и младата екоактивистка Грета Тунберг. Тя разкритикува медиите, че не отразяват реалните размери на екологичните проблеми.

От миналото лято повтарям тези цифри отново и отново в почти всяка своя реч. „Честно казано не виждам нито една медия или влиятелен човек да коментира тях и тяхното значение. Знам, че не искате да пишете за това, нито да говорите за това. Но ви уверявам, че ще продължа да повтарям тези цифри, докато го направите“, допълни тя.