Вторият ден от Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос беше белязан от присъствието на американския президент Доналд Тръмп и дискусиите за климата.

След отпътуването на американския президент преди броени часове в курорта вече може да се ходи спокойно. Големите световни корпорации са направили свои щандове.

Политиците харесват Давос, защото гарантира непосредствен досег до бизнеса. А едрият бизнес харесва Давос, защото може да разговаря директно и неофициално с политиците.

И в официалните прояви, и в кулоарите интересът беше фокусиран върху Доналд Тръмп. Американският президент коментира с размах теми от импийчмънта срещу него до разпространението на новия коронавирус. Не пропусна и закачка с Грета Тунберг за въглеродните емисии.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато е чисто и красиво – всичко е наред. Но има един друг континент, където пушеците са на нива, които не можете и да си представите! Мисля, че Грета трябва да се съсредоточи върху тези страни”, заяви Тръмп.

Опазването на околната среда неизбежно е сред водещите теми на всички дискусии.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко, което съм опитвал да отстоявам и да правя през последните 50 години, е било с мисъл за нашите деца и внуци. Защото не искам да бъда обвиняван, че само са омаловажавали и отричали проблема“, заяви по този повод принц Чарлз.

И отново в контекста за климата – председателят на европейската комисия Урсула фон ден Лайен заяви намеренията на Европа да поеме лидерската роля в света за опазването на околната среда и защитата на личните данни.

Тази недели в „120 минути“ зрителите на bТV ги очакват изключително интересни гости от Давос, които управляват бизнес за над 200 милиарда долара. Те знаят истинското значение на думите пари и власт.