Годишните срещи на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос са нещо като последното ревю на Жан-Пол Готие – много блясък, дискретен лукс и неформални разговори между първите в света за бъдещето на планетата.

Психологът Росен Йорданов коментира в рубриката „Отвъд думите“ какво беше поведението на политиците и какво издаваше езикът на тялото им по време на срещите на 50-тото юбилейно издание на форума.

Срещата между българския премиер Бойко Борисов и турския му колега Мевлют Чавушоглу:

Снимка: EPA

„В случая става дума за статуси – нашият премиер властно сяда, широко разтваря краката си, тоест той владее положението. Турският премиер е свит, доста прибран и гледа напред като на изпит. Все едно е отишъл да се обяснява на висшестоящ колега. Но малко след тази сцена, която продължава дълго, има един много интересен момент – премиерът се усети и каза, че са седнали „на миндера“, коментира психологът.

Срещата на Борисов с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

Снимка: EPA

„Първото, което се вижда, е ръката на премиера на рамото на Урсула фон дер Лайен. При всички положения това е извън етикета. Отново говорим пак за статуси – премиерът прави характерни жестове, които показват статус, самоконтрол, по-изявено присъствие. В случая опитът на премиера е да демонстрира едновременно церемониално присъствие и неформална близост. Поведението от импозантно, което е целта на повечето особи, преминава в помпозно“, каза Йорданов за поведението на Борисов в този случай.

Борисов разговаря с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка:

Снимка: FaceBok.com/Boyko.Borissov

„Няма как да не се види леко издайническия флиртаджийски компонент в изражението на нашия премиер. Не за първи път коментираме, че той е ценител на дамите. Лицето ясно показва лека замечтаност, една кокетност, едно леко покровителствено, но симпатизиращо лице. Очевидно е очарован от начина, по който тя му  отвръща с бляскава усмивка. В англосаксонската култура подобна усмивка има доста церемониален елемент, усмивките невинаги изразяват вътрешното състояние на духа. Но по всичко личи, че нашият премиер е очарован и поласкан“, каза за тази среща психологът.

Сблъсъкът Доналд Тръмп – Грета Тумберг:

Снимка: EPA

„Като цяло това е поредният епизод в шоуто на Тръмп. Очевидно е, че усилието на Тръмп трябва да е в хармония с неговото послание към американския народ – Америка на първо място. Обаче при него се получава този ефект, който се наблюдава и при нашия премиер – от импозантност се минава към помпозност. Той непрекъснато играе театър. Има една уникална фраза: „Аз вярвам в природата“ – отива към това да оценява природата, сякаш е неин ментор и създател – прозвуча наистина нелепо. В този случай виждаме и сблъсък на поколение, сблъсък на разбиране за света“, коментира Росен Йорданов.

Вижте повече във видеото!