Моето лично мнение е, че избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки – нощните заведенията и спорта. Ако не бяхме го направил, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в „120 минути“.

Все пак въпреки увеличението на случите през последните дни сме още далеч от „шведския модел“. В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

Мерките не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на „плюсовете и минусите“. „Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване“, заяви Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор е категоричен, че сега не трябва да се връщат мерките, които бяха налагани при априлския пик на разпространение на заразата като блокирането на цели населени места, което има роля в спирането на разпространението на коронавируса, но то е малко като процент и „не си заслужава високата цена“.

Рецептата е контрол върху спазването мерките, смята доц. Кунчев, който отбеляза, че напоследък му се е наложило да спре няколко масови събития като Празника на черешите в Кюстендил. Ако спортните фенове продължат да се държат безотговорно, както по време на дербито между „Левски“ и ЦСКА, може да се стигне до това да не се допускат зрители по стадионите.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още най-точни в диагностицирането на заразата с COVID-19 са PCR тестовете, които дават резултат до 90% точност, но много зависи дали пробата е била взета правилно и в кой стадии на болестта е взета, важно е пробата да стигне изключително бързо до лабораторията, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод на фалшиво положителните проби при някои изследвания на пациенти.

Има подобрение и при бързите тестове, като вече има изследвания със 70% точност, докато в началото са били от порядъка на 50%, но все още не може да се сравняват с PCR изследванията, каза главният здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев се въздържа от прогнози дали епидемията ще затихне през есента, като отбеляза, че предишната му предвиждания за лятото не са се реализирали, но все пак допълни, че иска да види как ще се отразят юлските жеги на коронавируса.

Що се отнася до отсъстивето на ген. Мутафчийски от последните брифинги и медийни изяви на Националния оперативен щаб, Кунчев заяви, че колегата му е зает със задълженията си като шеф на ВМА.

Вижте повече във видеото!