Ще поискам удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни заради ръста на новозаразените у нас. Това е обявил главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му е рано да се каже  дали това е втора вълна.

"Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки", посочва доц. Кунчев.

Той обясни, че няма недостиг на болнични легла и лични предпазни средства. Доц. Кунчев обяви, че вирусът се е оказал по-устойчив от очакванията му. "Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус, и продължава да се разпространява доста масово", допълва члена на Националния оперативен щаб.

Доц. Кунчев обясни, че най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат са овладени и там няма новозаразени. Експертът посочи, че се появяват случаи на все повече места в страната, а това е много опасно.

"След като хората не са отговорни, започваме да правим актове – започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя, влизаме в градския транспорт, - не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала, добави държавният здравен инспектор", каза още той.