През последните три месеца и половина преживяхме мерки, които се налагаха и отменяха. На тази тема е посветен и днешният епизод на поредицата „На 180 градуса“. 

2020 г. изправи света срещу нов вирус, България отговори на непознатото предизвикателство със специален щаб, оглави от ген.-майор Венцислав Мутафчийски. В края на февруари в ефира на bTV той коментира, че грип Б е по-опасен, отколкото коронавируса. 

Снимка: btvnovinite.bg

15 дни и 37 заразени по-късно – и щабът, и ние научихме нови неща за вируса. „Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост, ще се загубят човешки животи“, бяха думите на ръководителя на щаба тогава. 

Снимка: btvnovinite.bg

Последва затваряне на детски градини, училища, търговски обекти и паркове. Хората се струпаха в хранителните магазини. Премиерът събра най-острите критици и ги назначи в експертен съвет. Но две седмици, една пресконференция и един доклад по-късно – експертният съвет изненадващо се саморазпусна. 

Дойдоха противоречията за маските – помагат или не помагат, носенето задължително ли е или не. Обратите в заповедите на здравния министър Кирил Ананиев поставиха пред правителството въпроса как да задължат хората да носят лични предпазни средства. 

Снимка: btvnovinite.bg

Бяха въведени по-строги мерки за движение между градовете. След близо месец правилата бяха разхлабени, но под условие: „При нарастване над 100 човека на ден, отново затваряме по същия начин“, каза премиерът на 6 май. 

Последните дни, обаче, заразата достигна невиждани досега нива. Рекордът е 166 нови случая за денонощие. Месец след първоначалната си теза, министър-председателят посочи: „Повече няма да затваряме, не знам защо продължава тази тема да се дискутира“. Освен броят на положителните проби, се увеличи и броят на направените тестове. 

Снимка: btvnovinite.bg

Един от аргументите да не затваряме е, че сега вирусът не нанася сериозни щети на организма, както в началото на пандемията.

Така, надеждата остана в летните месеци и топлото време. Паралелно с грижите за здравето, правителството декларира и грижа за ощетените от кризата. Бяха предприети мерки в подкрепа на туризма. Очакваше се чуждестранните туристи да предпочетат страната ни за своята лятна почивка, но в разгара на сезона – редица чартърни полети бяха отменени. 

Снимка: btvnovinite.bg

И премиерът, и щабът призоваха да спазваме „Трите Д: дезинфекция, дистанция и дисциплина“. Многократно имаше нарушения на тези три правила както от самия Борисов, така и от членове на правителството, и опозицията. 

Глобата за управляващите, обаче, се оказа само за пресконференцията на премиера в партийната централа, където нито един от членовете на ГЕРБ не беше с маска, а дистанцията – почти нулева. Министър-председателят пък беше глобен с 300 лв., защото при посещение в Рилския манастир не е носел предпазни средства на лицето си. Освен към управляващите, здравните власти декларираха, че ще бъдат безкомпромисни и към отделните граждани. 

Снимка: btvnovinite.bg

Фактите до тук:

 • Броят на заразените расте
 • Ваксина все още няма
 • Дисциплина ще ни трябва още дълго време    

Доц. Ангел Кунчев отговори на въпросите, породени от действията на властта в борбата срещу COVID-19. 

На въпрос кое е по-опасно грип Б или коронавирусът, доц. Кунчев отговори, че у нас тази година е имало две грипни епидемии. „Обикновено е тезата е, че има много други заболявания, от които се умира повече. Сигурно е така, има години, в които грипът е взимал повече жертви. Само че едното не заменя другото. Грип пак ще има, но към него и всички останали заболявания се прибавя още едно. Всички чакахме да видим как ще протече у нас – италиано-испано-американският сценарий или по балканския. Никой нямаше как да предположи как ще протече“, каза членът на Националния оперативен щаб. 

По думите му в нито един момент не е имало стратегия за всяване на паника. На репликите „Детските площадки ще станат морги“ и „Хладилните камиони няма да се ползват за съхранение на месо, а на трупове“, експертът каза: „Това не се ли случи в няколко държави?. Искате да се чувстваме виновни, че това не се случи ли?“. 

Той уточни, че председателят на Фармацевтичния съюз не е трябвало да се разследва за всяване на паника. „Мен лично най-много ме плаши липсата на лекарите . Практиката ни показа, че тясното място на нашата система са специалистите, особено тези, които са най-търсени“, допълни доц. Кунчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Относно задължителното носене на маска доц. Кунчев обяви, че в началото заповедта е била отменена, защото се оказало, че обещанията за големи доставки не са се сбъднали. „Трудно и бавно се завъртя процесът на производство от български фирми. Няма как да задължиш хората да носят маски, ако нямат достъп до тях“, обясни доц. Кунчев.

Преди време експертът беше казал, че ще си скъса дипломата, ако горещото време не убие вируса, сега призова да изчакаме, защото високи температури има едва от няколко дни. По думите му статистиката показва, че пикът на заболяването у нас не е бил през април, а сега. 

 • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
 • 96 нови случая на COVID-19 у нас
 • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
 • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!