Стивън Хокинг и руският милиардер Юри Милнър обявиха започването на нова инициатива за изследване на космоса.

Проектът предвижда да бъдат създадени нано космически апарати, които да пътуват със скорост 20% от тази на лъч светлина. Те ще бъдат оборудвани с камери и комуникационна система и изпратени към най-близката ни звездна система Алфа Кентавър.

Проект „Брейктру Старшот” ще се финансира от Юри Милнър, който ще даде 100 млн. щатски долара за проучването и създаването на наноапаратите. Ръководител на проекта е Пийт Уордън, бивш директор на космическия център „Еймс” на НАСА.

Целта е наноапаратите да бъдат изстреляни в орбита с помощта на по-голям летателен апарат. След това всеки от тях ще бъде изстрелван по отделно.

Наноапаратите трябва да достигнат Алфа Кентавър след 20-годишно пътуване в Космоса. Ще могат да изпращат снимки обратно на земята в рамките на четири години.

Системата Алфа Кентавър също не е избрана случайно – тя се намира на 25 трилиона мили от Земята и е една от системите, подходящи за живот.

„Албърт Айнщайн някога мечтаеше да се вози на лъч светлина и тази мечта го отведе до Теорията на относителността. Малко повече от век по-късно ние имаме възможността да достигнем част от скоростта на светлината – 100 млн. мили за един час. Само с тази скорост можем да достигнем звездите в рамките на един човешки живот”, пише Стивън Хокинг в официалната си „Фейсбук” страница.

Друг член на борда на директорите на проект „Брейктру Старшот” е създателят на социалната мрежа „Фейсбук” Марк Зукърбърг.