Български учен от НАСА откри планета с две слънца. Тя се намира в далечното съзвездие Лебед. Откривателят ни работи в космическия център на НАСА „Годард”.

Един от най-красивите моменти в Епизод 4 на „Междузвездни войни” - Люк Скайуокър гледа към залеза на двете слънца от планетата Татуин.

Екип астрономи начело с българския учен д-р Веселин Костов, откриха планета, която наистина кръжи около две звезди, като в „Междузвездни войни”.

Тя е наречена Кеплер 1647 Б и се намира на 3700 светлинни години от Земята. Откритието е направено с помощта на космическия телескоп Кеплер, който търси екзопланети в съзвездието Лебед.

През последните 5 години екипът на д-р Костов е открил 11 планети, обикалящи около двойни звезди. Новооткритата прилича по размери на Юпитер, чиито диаметър е 11 пъти по-голям от Земята. Това е екзопланета - тоест, небесно тяло извън Слънчевата система. Колкото повече учените изследват такива планети, толкова повече научаваме за звездите и Вселената.

„Доказахме нейното съществуване чрез аналитични и теоретични модели, базирани на законите на Нютон, допълнителни фотометрични и спектроскопични наблюдения от телескопи на Земята, включително и от астрономи-любители”, поясни д-р Костов.

Планетата Кеплер 1647 Б е газов гигант като Юпитер и на нея надали има живот, но ако в близост до нея обикалят естествени спътници, например луни, на тях има шанс да съществуват живи организми.