„В заешката дупка“ е израз от романа на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“ и в съвремието все по-често се използва във връзка с конспиративни теории. Колко по-надълбоко се спускаш в заешката дупка, подобно на Алиса, толкова по-объркано и сюрреалистично е всичко около теб.

В обширен материал журналисти на Си Ен Ен разказват историята на вече бивш последовател на култа към конспирациите QAnon, който в продължение на две години се спуска в заешката дупка. Джират Джадежа казва, че конспирациите са провалили живота му.

QAnon е онлайн общност от хора, която вярва в редица конспиративни теории. Те имат „онлайн пророк“, за който се твърди, че е част от американското правителство и споделя вътрешни тайни на службите. В основата на теориите е схващането, че Доналд Тръмп се бори със силите на злото под формата на тайна педофилска организация, ръководена от американските Демократи.

Онлайн общността съществува от около 2016 г., като в последно време напусна границите на Съединените щати и започна да „набира“ последователи от цял свят, които вярват в идването на нов световен ред.

Началото

Младият мъж с австралийско гражданство винаги е бил заинтересуван от американската политика. Джадежа прекарва време в Съединените щати, за да учи. Тогава живее в Куинс, Ню Йорк.

„Ако погледнем австралийската политика – тя е доста скучна. Американската, обаче… е като автомобилна катастрофа, от която не можеш да извърнеш очи“, казва Джадежа.

През 2016 г. Джадежа симпатизира на претендента за президент на Щатите Бърни Сандърс, но Доналд Тръмп печели. Това кара младият мъж да се откъсне от традиционните медии за известно време и започнал да слуша предаване, посветено на конспиративни теории. Именно там се сблъскал за първи път с теориите в основата на QAnon.

Конспирация, изолация, депресия

В същото време Джадежа се опитвал да завърши обучението си, но колкото повече четял конспирациите, в които вярват последователите на QAnon, толкова по-надълбоко влизал в заешката дупка. „Чувствах се тотално зашеметен… Мисля, че тогава бях в тежка депресия, тогава открих Q”.

Онлайн „пророкът“ на конспиративния култ споделя информация в интернет форуми, която често може да се тълкува по различни начини. Именно в това е магията на QAnon – всеки може да намери връзка в казаното от Q и реалния свят, ако я търси достатъчно дълго.

Съвсем скоро QAnon тематиката била единствената, за която Джадежа искал да говори. Приятелите му се отдръпнали, разпаднали се връзките му с реалния свят, което допълнително го накарало да вярва още повече в конспиративните теории.

Снимка: Getty Images

Единственият човек, с който можел да говори за QAnon бил баща му.

„Никой не ти вярва. Никой не иска да говори с теб за това… Ти ставаш изключително злобен. Подобни ирационални изказвания те карат да приличаш на бездомника на улицата, който крещи, че идва Денят на страшния съд“, казва Джадежа.

„QAnon ми даваше убежище и успокоение. Не осъзнавах какъв ужасен ефект има върху мен и как всъщност тотално съм се откъснал от реалността“, допълва той.

Младият мъж, който до момента е имал определени политически схващания и никакви наченки на каквато и да било агресия, започва да се радикализира. „Тогава щях да бъда толкова щастлив да видя Хилари Клинтън изправена пред военен трибунал… Това още ме притеснява. Колко лесно и с какво удоволствие щях да реагирам на нещо, в което обикновено нямаше да участвам… Именно така карак добри хора да вършат лоши неща“, казва Джадежа.

Един от най-големите страхове на американските служби и социалните гиганти е, че QAnon последователите споделят помежду си информация, която може да ги радикализира. Това би довело да престъпления в реалния свят. През май 2019 г. от ФБР предупредиха, че конспиративните теории и култове като QAnon е „изключително възможно да мотивират криминални и понякога агресивни прояви в Съединените щати“.

Две години по-късно…

Героят в интервюто на Си Ен Ен прекарва в „заешката дупка“ две години, когато лека полека започнали да се формират съмнения за истинността на конспиративните теории.

Джадежа дълбоко вярвал, че Джулиан Асандж е отговорен за разкриване на участието на Хилари Клинтън в престъпна мрежа. Именно Асандж бил помогнал на Доналд Тръмп да спечели изборите, но нещо не се връзвало – защо Тръмп иска да екстрадира Асандж в Съединените щати, ако му е помогнал?

Джадежа оборил и едно от последните доказателства, за които се държал.

Снимка: Getty Images

В популярен интернет форум, посветен на тълкуването на тайните на Q, потребителите помолили интернет пророка си да „предаде на американския президент да използва фразата „тип топ“ в своя реч“. И Тръмп, разбира се, я използвал.

Джадежа приел това като сигурно доказателство, че Q съществува, но колкото повече се трупали съмненията, толкова повече се замислял мъжът. Един ден седнал и прегледал стари речи на Тръмп, където установил, че и в миналото е използвал дадената фраза.

Разбирайки, че случилото се е просто съвпадение, Джадежа завинаги приключил с QAnon.

Равносметката

Поглеждайки назад Джадежа казва, че вярата в QAnon е повлияла на всяка една връзка, която е имал в живота си. „Това унищожи повечето от тях до ден днешен. В останалите още има напрежение“, казва той.

Но най-много съжалява, че е „завлякъл в заешката дупка“ и баща си. От Си Ен Ен са се опитали да се свържат с него, но без резултат.

Снимка: Getty Images

Онлайн Джадежа попаднал на няколко форума, в които бивши последователи на QAnon намират съмишленици и заедно се „лекуват“. Според него пътят към откъсването от конспирациите минава през разбиране и състрадание на човека отсреща и се надява повече последователи на QAnon да успеят да се откъснат така, както той е успял.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!